Kuru üzümde bereketli sezon

Rekolte tahmin çalışması sonuçlarına göre Ege Bölgesi'nde yüzde 30 artışla 328 bin 167 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretilmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'nin ihracatında lider, üretiminde ABD'den sonra ikinci sırada olduğu çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesinin geçen yıla göre yüzde 30 artarak, 328 bin 167 tona ulaşması bekleniyor.  

Bölgedeki oda, borsa ve ihracatçı birlikleriyle Bağcılık Araştırma İstasyonu ekiplerinin yaptığı rekolte tahmin çalışması, İZTB Meclis salonunda düzenlenen bir toplantıyla açıklandı. 

İZTB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincircioğlu, tahmin çalışmasına göre 2014/2015 sezonunda 983 bin 559 dekar bağ sahasında hava şartlarının normal seyretmesi durumunda 328 bin 167 ton çekirdeksiz kuru üzüm üretileceğini, 20 bin ton kadar bir stok devrinin de olacağını düşündüklerini ifade etti. 

Geçen yıl üretimin 242 bin ton gibi bir seviyede gerçekleştiğini, üretimin az olması nedeniyle fiyatların yükseleceği beklentisinin oluştuğunu anlatan Zincircioğlu, bir ara borsada kilogramı 5 lira seviyelerini gören kuru üzüm yılbaşından sonra gerilediğini, bu durumun sektörün tüm kesimlerini olumsuz etkilediğini anlattı. 

Zincircioğlu, şu değerlendirmede bulundu: 

"Yılbaşından sonra fiyatların gevşemesi bize satış imkanı vermesine rağmen maalesef istediğimiz satışları yapamadık, pazarlarımızın bir kısmını rakiplere kaptırdık. Bu sene iyi bir rekolte ve rekabetçi bir fiyatla bu pazarları geri alacağımızdan eminim. Çünkü Türk üzümü hem kalite hem ihracatçı güvenilirliği açısından her zaman tercih sebebidir. Fiyatların düşmesi üretici açısından görünürde sıkıntı yaratsa da elde edilecek ürünün geçen seneye göre yüzde 30 fazla olması bunu telafi eder." 

Zincircioğlu, fiyatların yeni sezonda ne şekilde seyredeceği yönündeki bir soru üzerine ise üzüm borsasının her yeni sezona bir önceki sezonun kapandığı fiyatla başladığını, bu yıl da aynı şekilde bir gelişme beklediklerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir