Kuru üzümde fiyat düşüşe geçti

Fiyatlar, üreticinin elindeki üzümü, "fiyat düşer" endişesiyle hızla satması nedeniyle düşüşe geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MANİSA - Kuru üzümde sezon başında 3 lira civarında olan kilo fiyatının, üreticinin elindeki üzümü, "fiyat düşer" endişesiyle hızla satması nedeniyle düşüşe geçtiği bildirildi. 
TARİŞ Üzüm Birliği'ne bağlı 54 Nolu Saruhanlı Üzüm Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Nevzat Belek, yaptığı açıklamada, TARİŞ'in bu yıl yüksek avans fiyatıyla üzüm alarak piyasayı dengelemeye çalıştığını, ancak bazı üreticilerin tüccarın oyununa gelerek açığa üzüm satması sonucu bu dengenin bozulduğunu ileri sürdü. 
Bundan dolayı son günlerde kuru üzüm fiyatının düşmeye başladığını dile getiren Belek, şunları kaydetti:
"Saruhanlı'da bu yıl üretilen üzümlerin yüzde 90'ı satıldı, yüzde 10'u elde bekletiliyor. Satılan ürünün de yüzde 77'sinin peşin, yüzde 23'ünün açığa satış yöntemiyle satıldığını öngörüyoruz. Üreticiler bu yıl, geçen yıl ki gibi ürün fiyatının düşebileceğini düşünerek, ürünlerini erken sattı. Bunda tabi ki tüccarın da payı var. Daha iki gün öncesine kadar 3 liradan üzüm alan tüccar, şimdi 2,80 liradan alım yapıyor. Üretici acele etmemiş olsaydı, üzüm fiyatı bugün düşüşte değil, tırmanışta olabilirdi." 
Belek, bu yıl gerek Saruhanlı, gerekse Ege Bölgesi'nde kuru üzüm rekoltesinin düşük olduğuna işaret ederek, bu fırsatın iyi değerlendirilmesi gerektiğini, ancak bunun yapılmadığını ifade etti. 
Bu konularda ilginizi çekebilir