Kuru üzümde rekolte düştü, maliyet yükseldi

Bu yıl Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesinin geçen yılki 240 bin tonun altında gelmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARUHANLI - Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından 2010 yılı Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesi ve maliyetini tespit etmek amacıyla kurulan, "Üzüm Tespit Komisyonu", Manisa'nın Saruhanlı İlçesindeki bağlarda rekolte ve maliyet tespiti yaptı. Komisyon üyelerinin tespitlerinde, bu yılki kuru üzüm rekoltesinin geçen yıla göre düşük, maliyetin ise fazla olduğunun gözlemlendiği öğrenildi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği öncülüğünde, Manisa İl Tarım Müdürlüğü, Manisa Tariş ve Manisa Ziraat Odası Başkanlığı ile ortaklaşa kurulan ve tamamı ziraat mühendislerinden oluşan Kuru Üzüm Tespit Komisyonu, kuru üzümde tahmini rekolte ve maliyet tespiti çalışmaları kapsamında Saruhanlı'ya geldi.

Saruhanlı'da Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur'u ziyaret ederek ilçedeki bağların son durumu ile ilgili bilgi alan ekip, dana sonra Oda Başkanıyla birlikte bağlarda inceleme yaptı.

Manisa genelinde bir haftadır 850 bin dekar bağ alanını gezdiği öğrenilen komisyon üyeleri, Saruhanlı'daki bağlarda don olayı ile mildiyö ve külleme hastalıkları nedeniyle verim kaybı oluşacağını belirledi. Komisyonun Manisa genelindeki bağlarda benzer durumlarla karşılaştığı belirtildi.

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Okur, yaptığı açıklamada, Kuru Üzüm Rekolte ve Tespit Komisyonu'nun ilçedeki bağları dolaştığını, yapılan incelemeye göre bu yıl Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesinin geçen yılki 240 bin tonun altında kalmasının beklendiğini söyledi.

Okur, geçen yıl Ege Bölgesi tahmini kuru üzüm rekoltesini İzmir Ticaret Borsası'nın 270 bin ton, Manisa Ziraat Odası'nın ise 240 bin ton olarak açıkladığını, şu an borsada işlem gören 2009 yılı kuru üzüm rekoltesinin 234 bin ton olduğunu kaydetti.

Kuru üzüm rekoltesinin bu yıl daha da düşeceğini ifade eden Okur, geçen yıl kilosu Manisa Ziraat Odası'nca maliyet ve kar payı ile birlikte en az 2.60 kuruş olarak belirlenen üzüm için bu yıl, maliyet artışı ve ürün azlığından dolayı daha da yüksek bir rakam belirlenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Okur, şu an tespiti yapılan 2010 yılı tahmini kuru üzüm rekoltesi ve maliyetinin gelecek hafta, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman tarafından açıklanacağı bilgisini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir