Kuvvetli lodos havaları ısıtacak

Hafta sonunda etkili olacak kuvvetli lodos fırtınası hava sıcaklıklarını hissedilir derecede artıracak. Hava sıcaklığı hafta sonunda ve Pazartesi günü ülke genelinde mevsim normallerinin yaklaşık 6 ila 12 derece üzerinde seyredecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de hava sıcaklığı, kuvvetli lodos fırtınası nedeniyle hafta sonunda ve Pazartesi günü ülke genelinde mevsim normallerinin yaklaşık 6 ila 12 derece üzerinde seyredecek. 

Sıcaklığın Pazar ve Pazartesi günleri Ankara'da 16, İstanbul'da 20, Sakarya'da 24, İzmir'de 21 Antalya'da 19, Kocaeli, Zonguldak ve Samsun'da ise 22 dereceye ulaşması bekleniyor. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'nin batı bölgeleri yarın öğle saatlerinden itibaren kuvvetli bir alçak basınç sisteminin etkisine girecek. 

Rüzgarın şiddetini arttırarak, yarın akşam saatlerinde Marmara ve Kıyı Ege'de, Cumartesi ve Pazar günleri Ege Bölgesi, Batı Akdeniz, İç Anadolu Bölgesi ile Batı ve Orta Karadeniz'de güney ve güneybatı yönlerden (Kıble ve Lodos) fırtına (60-80 km/saat hızda), Marmara bölgesinde ise tam fırtına (80-100 km/saat hızla) şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Pazartesi günü de fırtınanın etkisini azaltarak devam etmesi bekleniyor. 

Kuvvetli lodos fırtınası sebebiyle hava sıcaklıklarında hissedilir derecede artış meydana gelecek. Hava sıcaklığı, hafta sonunda ve Pazartesi günü ülke genelinde mevsim normallerinin yaklaşık 6 ila 12 derece üzerinde seyredecek. En yüksek hava sıcaklığının 1 Şubat Pazar ve 2 Şubat Pazartesi günleri Ankara'da 16, İstanbul'da 20, Sakarya'da 24, İzmir'de 21 Antalya'da 19, Kocaeli, Zonguldak ve Samsun'da ise 22 dereceye ulaşması bekleniyor. Kuvvetli lodosun etkisini kaybetmesiyle Salı günü sıcaklıklar azalacak. 

6 Şubat Cuma günü gelecek yeni yağışlı sistemin, Cumartesi günü ülkenin iç ve batı bölgelerini kapsayan büyük bölümünde yağmur ve sağanağa neden olacağı, yağışların Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa ve Antalya'da fırtınayla birlikte kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. 

Kuvvetli lodos fırtınası ve hava sıcaklıklarındaki hissedilir derecedeki artış ile yüksek kar örtüsü bulunan dağlar ile Uludağ, Kartepe, Kartalkaya, Ilgaz, Davraz gibi kayak merkezlerinde kar erimeleri meydana gelebileceğinden yağışla birlikte ani sel ve taşkın riski bulunuyor. 

Kar erimeleri, soba ve doğalgaz kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri, kara, hava ve deniz ulaşımında meydana gelebilecek aksamalar, ağaç ve direklerin devrilmesi ile çatı uçmalarına karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.