Kuzey Rüzgarları..!

Hasan COŞKUN
Hasan COŞKUN SAKARYA'dan hasan.coskun@dunya.com

İlk organize sanayi bölgesi (OSB) 1993 yılında kuruldu Adapazarı’na. Uzun yıllar, OSB'nin kurulacağı yerin konumu tartışıldı. Şehrin kuzeyine kurulması planlanıyordu ama ‘kuzey rüzgarları’ engeline takıldı. Şehrin kuzeyine kurulması planlanan OSB'deki fabrikaların baca dumanlarının kuzeyden esen rüzgar ile birlikte şehirde hava kirliliğine neden olacağı ve bu nedenle de başka bir alana kurulması gerektiği uzun yıllar tartışıldı ve şehrin hep gündeminde oldu.

Bu tartışmaların sonunda OSB şehrin kuzeyine değil ama güneyine kuruldu. Üstelik birinci sınıf tarım arazisine. Ve yıllar sonra, OSB kurulmasından vazgeçilen şehrin kuzeyine ise doğalgaz çevrim santrali kuruldu. Şimdi burada elektrik üretiliyor. 22 yıl sonra bugün yani Adapazarı’na ilk OSB'nin kurulduğu yıldan bu yana geçen sürede 4 adet daha OSB kurularak faaliyete geçirildi. 6 OSB'nin ise kuruluş çalışmaları devam ediyor. 

Bir de otomotiv ihtisas endüstri bölgesi var. O da Karasu ilçesine kuruluyor. 

Otomotiv ihtisas endüstri bölgesi, yerli otomobil üretiminde faaliyet gösterecek olan Türkiye’nin önemli isimlerine ev sahipliği yapacak. Şu anda Sakarya’daki OSB'lerde 18 bin kişi çalışıyor. Yeni kurulacak olan OSB'ler ile birlikte bu sayının 90 bine ulaşacağı hesap ediliyor. 

Bu da her alanda gelişme ve büyüme demek. Zaten bu büyümeyi tetikleyecek ve hızlandıracak çok fazla yatırım planlanıyor Sakarya’da.

Özel sektör yatırımlarının haricinde Karasu Limanı ve demiryolu hattı tamamlandığında Sakarya’nın büyüme hızı katlanarak artacak. Bu iki yatırım Sakarya için önemli olduğu kadar Türkiye ekonomisi açısından da önemli. Çünkü 2023 yılı ulaştırma ana plan stratejisine göre demiryolu projeleri ve lojistik köyleri tamamlandığında yolcu taşımacılığı pazar payının yüzde 15’e, yük taşımacılığının ise yüzde 20’ye ulaşması bekleniyor. Bu nedenle de Karasu Limanı ve demiryolu inşaatının eş zamanlı olarak hizmete girmesi gerekiyor. 

22 yılda çok şey değişti Sakarya’da. Özellikle son 15 yılda çok daha hızlı oldu bu değişim. Bu sürede oluşan yeni yatırım talepleri, yeni kurulan OSB'ler ve kümelenme eğilimi aynı zamanda üretime dayalı bir sanayileşme politikasının da oluşmasına zemin hazırladı. 

Sakarya şimdi bir kırılma noktasında. Bu nedenle tarım ve hayvancılığın, turizmin ve çevrenin geleceği de bundan sonraki sürecin nasıl yönetileceğine bağlı…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Tren ve Adapazarı 26 Eylül 2017
Tren ve Adapazarı 20 Eylül 2017
Mavi Bayrak 19 Eylül 2016