Lidyana, tasarımla ortalama sepeti 120 dolara çıkardı

Günde ortalama 90 bin ziyaretçiye hizmet veren Lidyana.com 2014’te cirosunu üçe katladı. Site, şimdiye kadar ru-Net ve Burda Grubu gibi yabancı yatırımcıdan yatırım aldı. Lidyana’da bugün ortalama alışveriş sepeti tutarı 120 dolar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - Yaklaşık 2 yıl önce takı ve aksesuar dikeyi olarak e-ticaret piyasasına giriş yapan Lidyana.com, tasarım ürünler satarak hızlı bir büyüme yakaladı. Site bugün giyim ve ayakkabı başta olmak üzere tüm moda kategorilerini bünyesinde bulunduruyor. Günde ortalama 90 bin ziyaretçiye hizmet veren site, 2014’te cirosunu 3’e katlayarak 45 milyon TL’ye çıkardı. Şimdiye kadar ru-Net’ten aldığı 6 milyon TL’lik yatırımın yanı sıra Burda Grubu'ndan da 12 milyon TL’lik yatırım aldı. Dünyaca ünlü markaların yanı sıra Türk ve yabancı tasarımcıların ürünlerini de sitesinde satışa sunan Lidyana’da bugün ortalama alışveriş sepeti tutarı 120 dolar. Strateji olarak öncelikli hamlelerinin 2014’te ürün gamını kategori bazında genişletmek olduğunu belirten Lidyana.com CEO’su Hakan Baş, “Mobil sitemiz ve iOS applicationımızı bu sene hayata geçirdik, yakında Android applicationımız da yayında. Menü, search box, filtreler gibi navigasyonel özelliklerinde çeşitli optimizasyonlarla kullanıcı deneyimini daha da kusursuz bir hale getirmeye çalıştık. Bu geliştirmeler de müşteriye dönüş oranlarında bize pozitif etki etti” diye konuştu. Aynı zamanda tavsiye algoritması, “kombindeki diğer ürünler” gibi farklı featurelarla da alışveriş deneyimini kuvvetlendirdiklerini kaydeden Baş, geçtiğimiz yıl ciroyu bir önceki yıla göre 3'e katladıklarını, harcamalar anlamında bütçeyi düşürdüklerini söyledi. Sektör yüzde 20’lerde büyürken Lidyana’nın 200 büyümesini yeni bir şirket olmasına bağlayan Baş, “Tabii, bizim yaptığımız hamlelerin, dinamik bir yapıda olmamızın getirdiği avantajları da yok saymak mümkün değil” dedi. Baş, sektörde daha önce görülen yüzde 35’lik büyüme oranlarının düştüğünü anlattı.

Sektör belli bir doygunluğa da ulaştığını ve oyuncular artık kendini belli ettiğini dile getiren Baş, şöyle devam etti: “Gerek private shoppingte, gerek kampanya sitelerinde, gerek markaların kendi sitelerinde asıl oyuncular belli oldu. Bundan sonra moda e-ticaretine girip yeni bir oyuncu olmak zor, ama perakendeciler de kendi sitelerini açmaya başladı. Burada müşteri memnuniyeti odaklı olan siteler ön plana çıkacak.” İngilizce sitesiyle de uluslararası alandaki satış oranlarını da artırmayı hedeflediklerini ifade eden Hakan Baş, “Mobil tarafta da ciro oranının toplam ciro içindeki oranının artacağına inanıyoruz ve o yöndeki geliştirmelerimiz devam edecek” diye konuştu.

lidyana.jpg

"Yatırım yapmadan önce 3 soru sorarım"

2010 Ekim'de başlayan girişimcilik serüveninde sırasıyla Peak Games, Krombera, Lidyana, Anibera, Probera ve Berabera adlı şirketlerini kuran Hakan Baş, halen Lidyana’nın CEO’su. Girişime başlarken sadece 3 sorunun cevabına baktığını belirten Hakan Baş, bu soruları şöyle sıraladı: “1’incisi pazarda böyle bir ihtiyaç var mı ve bu iş modeli bu ihtiyacı karşılıyor mu? 2’ncisi sürdürülebilirliğin olduğu bir alan mı yoksa sadece kısa vadede varlığı garanti olan bir alan mı? 3’üncüsü ölçeklenebilir mi yoksa çok nişe mi hitap ediyor? Bu üç sorunun cevabı beni tatmin ediyorsa yatırım yapıyorum.” Bir girişimci olarak yaşı ve enerjisi gereği çeşitli fırsatları değerlendirmeye çalıştığını söyleyen Baş “Genelde riskli sektörleri seviyorum. Başarının ve başarısızlığın hızlı ve boyutunun büyük olduğu alanlar bana heyecan veriyor. Bilgi ve deneyimim dolayısıyla teknoloji alanına bakıyorum; özellikle mobilde çok potansiyel olduğunu düşünüyorum. Bunların yanı sıra gayrimenkul gibi real sektörde de bazı yatırımlar yapmaya başladım” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir