LPG, her yönüyle tüketicilerin gözdesi

ODER Yönetim Kurulu Başkanı Şafak, otogaz, diğer yakıtlardan ucuz olmasının yanında motor türleri arasında dayanıklılık, servis giderleri ve yedek parça maliyetleri de tüketici tercihlerinde son derece önemli olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA -  Otogaz Dönüşümcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Asım Şafak, otogazın diğer yakıtlardan ucuz olmasının yanında motor türleri arasında dayanıklılık, servis giderleri ve yedek parça maliyetleri açısından da tüketicilerin tercihinde önem taşıdığını söyledi. 

Şafak yaptığı açıklamada, otogaz fiyatlarındaki düşüşün, piyasaya daha da ivme kazandıracağını anlattı.  

Benzin ve gaz arasındaki fiyat makasının açılmasının LPG dönüşümlerine olumlu yansımasını sadece bununla ilişkilendirmenin yanlış olacağına dikkati çeken Şafak, "Otogaz, diğer yakıtlardan ucuz olmasının yanında motor türleri arasında dayanıklılık, servis giderleri ve yedek parça maliyetleri de tüketici tercihlerinde son derece önemli" diye konuştu. 

Şafak, Türkiye'de bir dönem uygun fiyatlı dizel araçların satışa sunulduğunu, bu durumun talep patlamasına neden olduğunu belirterek, aradan geçen 1-2 yıl içinde maliyet giderleri ve mazot fiyatlarındaki artışın tüketicileri süratle LPG'ye yönlendirdiğini anlattı. 

Gazın hem doğrudan hem de dolaylı olarak tüketiciye maddi anlamda fayda sağladığına işaret eden Şafak, yağ değişim aralığı dolayısıyla motor bakım maliyetlerinin azaldığını dile getirdi. 

Şafak, her sektörde olduğu gibi otogaz dönüşüm sektöründe de merdiven altı firmaların gün geçtikte arttığını anımsatarak, "Hizmet yeri yeterlilik belgesi" standardına sahip olmayan yerlerde lpg montajı yaptırılmaması gerektiğini vurguladı. 

Araçlarda LPG dönüşümü 

Şafak, yakıt sarfiyatı ve LPG dönüşüm sisteminin ömrünü uzatmak için periyodik bakımların zorunlu olduğunu söyledi. 

"Araçlara takılan LPG sistemleri birer mekanik aksamdır" diyen Şafak, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Her mekanik aksam gibi LPG sistemlerinin de bakıma ihtiyacı vardır. Nasıl ki araç sahipleri otomobillerinin fren sistemlerinin bakımını sürekli yaptırıyorlarsa, balatalarını değiştiriyorlarsa, can ve mal güvenlikleri için LPG sistemlerinin bakımlarını da gününde yaptırmalıdır. Araç sahipleri kendilerine bunca kazanç sağlayan LPG sistemlerinin bakımını zamanında yaptırarak hem can ve mal güvenliklerini garantiye alabilir hem de LPG sistemlerinin ömrünü uzatabilir. Bu konuda LPG'li araç sahiplerini her 10 bin kilometrede bir dönüşüm sistemlerinin periyodik bakımları yaptırmaları gerekiyor."  

Şafak, Türkiye LPG piyasasının dünyanın gıptayla izlediği, örnek gösterdiği başarı hikayesine sahip olduğunu kaydederek, "Bugün Türkiye LPG piyasasının yaklaşık yüzde 75'ini otogaz faaliyetleri oluşturuyor. Türkiye, 4 milyonu aşkın LPG'li araç ve 3 milyon 600 binden fazla otogaz tüketimiyle, sektörde Avrupa'nın en büyük, dünyanın ikinci büyük pazarını oluşturuyor" şeklinde konuştu. 

LPG'li araçların kapalı otoparklara alınmasıyla ilgili çalışmaların 2015'te bitirilmesini ümit ettiklerini aktaran Şafak, "2013 yılında sektör temsilcileri, Sanayi Bakanlığı ve TSE'den yetkililerin katılımıyla yapılan çalıştayda kapalı otoparkların standartlarının LPG'li araçlara uygun hale getirilmesi konusunda karar alınmış ve TSE çalışmalarına başlamıştır. LPG'li araçlar, yetkili servislerde dönüşüm yapıldığında hiçbir güvenlik zafiyeti oluşturmaz" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir