Lüks tüketim yüzde 10 büyüyecek

Bain & Company "Küresel Lüks Tüketim Ürünleri Pazar Çalışması"nı yayınladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL -  Dünyanın önde gelen iş stratejisi danışmanlık firmalarından olan Bain & Company "Dünya Genelinde Lüks Tüketim Ürünleri Pazar Çalışması"nı yayınladı. Çalışmaya göre, dünya lüks tüketim pazarında 2012 yılı için toplam büyüme oranı %10 olacak. Yıl sonuna kadar lüks tüketim pazarının toplam gelirinin 212 milyar Euro’yu bulması bekleniyor. 
 
Bain & Company çalışmada, dünyanın önde gelen 230 lüks tüketim malları üreticisi ve markasını gerek pazar, gerekse mali performansları bakımında inceledi. 
Asya - Pasifik bölgesindeki satışların %18 oranında büyümesi beklenirken, Kuzey ve Güney Amerika'nın gelirlerinin yılsonuna kadar %13 oranında artacağı öngörülüyor. Çalışmada, Avrupa için beklenen büyüme oranı ise %5 olarak ifade ediliyor.
Bain, lüks tüketim ürünleri pazarının 2013 ve 2015 yılları arasında %4 ila %6 arasında büyüyeceğini, pazar değerinin ise 240 - 250 milyar Euro'ya ulaşacağını öngörüyor.
Bain & Company Türkiye Ortağı Serhan Nadir konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Pazarın zayıf olduğuna dair endişelerin fazla abartıldığını düşünüyoruz. Ancak, pazardaki hızlı değişime ayak uyduramayan ile tercihler ve nüfusa uyum sağlayan markalar arasında önemli farklılıklar gözlemliyoruz. Genel olarak gelirlerdeki büyüme yeni bir dengeye otururken, büyümenin formülü pek çok açıdan ciddi bir değişim içinde.
 
Çinli tüketiciler hem evde hem de yurtdışında çok etkili
 
[PAGE]
Çinli tüketiciler hem evde hem de yurtdışında çok etkili
 
İç satışlardaki artışla lüks tüketim mallarına geçiş yapan Çinli tüketiciler, turistler gibi giderek daha fazla tüketmeye başladılar. Asya’daki lüks tüketim alımlarının yarısı, Avrupa’daki alımların ise üçte biri Çinli tüketiciler tarafından yapılıyor. Küresel olarak bakıldığında ise lüks tüketim mallarının %25’i Çinli tüketiciler tarafından satın alınıyor.
 
Yeni nesil satış kanalları üzerinden yapılan satışlar 20 milyar Euro’yu bulacak
 
Outlet satışlarının %30 oranında büyüyeceği öngörülürken, e-ticaret pazarı yıllık %25 oranında büyümeye devam edecek. Çalışmaya göre, yükselişte olan bu iki yeni satış kanalı toplamda 20 milyar Euro'luk bir pazar büyüklüğüne erişecek.
Genç tüketicilerin lüks tüketimden beklentileri tümüyle değişiyor
Çalışma, genç tüketicilerin lüks tüketimden özgün, 7/24 erişilebilir, sadece kişiye özel ve bunun da ötesinde keyifli bir alışveriş deneyimi beklediklerini ortaya koyuyor. 
 
Aksesuardan üstün performans 
 
[PAGE]
 
Aksesuardan üstün performans 
 
Çalışma, aksesuarların %27 satış oranı ile kişisel lüks tüketim mallarının temel kategorisi haline geldiğini ortaya koyuyor. Buna göre, deri ürünler ve ayakkabılar ise ilk kez pazardan en büyük payı alıyor. Bu kategoride dikkat çeken bir diğer nokta ise erkek tüketici sayısının giderek artmasıdır. Bu kategoride, artan yüksek kalite beklentisiyle erkek tüketicilerin kadınları geride bıraktığı gözleniyor.
Dünyadaki lüks tüketim harcamalarının %40’ını turistler yapıyor
Turistler lüks tüketim mallarına yönelen tüketicilerin %40'ını oluşturuyor. Markalar için, lüks tüketimdeki alışveriş deneyimi artık sunulan ürünler kadar kritik derecede öneme sahip.
 
Önümüzdeki 10-15 yılda başarının formülü
 
[PAGE]
Önümüzdeki 10-15 yılda başarının formülü
 
Bain & Company Türkiye Ortağı Serhan Nadir, “Başarılı olmak isteyen firmaların önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde stratejik bir yaklaşımla yeni bir değer önermesi oluşturması gerekiyor” dedi.
“Bunun için ürünün ve bunun karşılığında istenen fiyatın yenilikçi bir pazarlama yaklaşımıyla tüketiciye sunulması gerekiyor. Başarı için bir diğer önemli kriter ise müşteri deneyimi. Eğer müşteriniz sizinle iş yapmayı seviyor ise, sizin gönüllü marka elçiniz oluyor. Bir şirket için gönüllü marka elçisi diğer müşterilerden çok daha değerlidir. Mükemmel bir müşteri deneyimi yaratmanın sırrı ise segmentasyon, kişiye özel teslimat ve hizmet anlayışı ile çoklu kanal stratejilerinde gizli.”   
Bunun yanısıra, önümüzdeki 10-15 yıl içinde Operasyonel Mükemmellik rekabet avantajı yaratan en önemli kriterlerden biri olacak. Operasyonel Mükemmellik için ise müşteri odaklı bir organizasyonun kurulması ve kusursuz bir perakende kültürü ile çeşit-zincirinin devamlılığının sağlanması gerekiyor. 
Bain & Co. tarafından gerçekleştirilen "Dünya Genelinde Lüks Tüketim Ürünleri Pazar Çalışması” çok geniş bir lüks ürün yelpazesini kapsıyor. Yapılan çalışma ve öngörüler lüks otomobiller, şarap ve alkollü içkiler, otel, ev ve ev dışı yiyecek, ev mobilyası ve yatçılık ürünlerinin bir önceki yıla göre %9 artışla 750 milyar Euro’ya ulaşacağını söylüyor. Önümüzdeki beş yıl içinde ise bu rakamın 1 trilyon Euro’ya ulaşması bekleniyor. 
 
 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir