Lüks ürünler pazarı yüzde 6 büyüyecek

Çin artan yurtdışı alımları ile global lüks tüketim harcamalarında yine başı çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Yönetim danışmanlık şirketi Bain & Company, lüks ürünleri pazarının 2014 yılını yüzde 4 ila 6 arası büyüme ile kapatacağını bildirdi. 

Bain & Company açıklamasına göre şirket, "Küresel Lüks Tüketim Malları Pazarı Çalışması İlkbahar 2014" raporunu yayınladı. Rapora göre, Avrupa'da hala devam eden ekonomik duraklama, Rusya'daki kriz ve tüm dünyada döviz paritelerindeki istikrarsızlığa rağmen, küresel lüks tüketim pazarında 2014'ün ilk çeyreğinde gözlemlenen yüzde 4 ila 6 arası büyümenin yılın geri kalanında da devam etmesi bekleniyor. 

Raporda yer alan bilgilere göre, turizm ve ekonomik seyahat opsiyonlarına olan talep, seyahat perakendesi, outlet ve diğer online alışverişlere yönlendirerek, bunları 2014 yılının en iyi performans gösteren kategorileri haline getirecek.  

Fakat tek veya çok sayıda markanın satıldığı mağazalar ile AVM'lerin yer aldığı geleneksel satış kanalları için daha zor bir yıl bekleniyor. Yeni mağaza sayısındaki azalma, uluslararası genişlemede zorluklar, azalan bütçeler ve mağaza ağındaki daralma gibi konuların geleneksel kanalların performansını etkileyeceği öngörülüyor. 

Rapora göre, ürünler arasında en iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken bunu, mücevher, saat ve benzer lüks takı ve ziynet eşyaları takip edecek. Giysi ve güzellik ürünlerinin daha mütevazı bir büyüme trendi göstermesi beklenilirken, erkek çantaları ve erkek giyim kategorisinin ise en hızlı büyüme potansiyeli gösteren kategori olacağı tahmin ediliyor.  

Batı Avrupa'daki turistik lüks mallara olan güçlü talep devam edecek 

Rapora göre, 2013'te dünya genelinde yüzde 4 ila 6 olarak gözlenen büyüme trendi ve Çin'in uluslararası pazarlardaki alışveriş alışkanlıkları ve müşteri profili gelişmeye devam edecek. Çin kaynaklı harcamalar en çok Asya Pasifik bölgesinde artış gösterirken, bunu Kuzey Amerika ve Batı Avrupa takip edecek. 

Çinli ve Ortadoğulu tüketicilerin de desteği ile Batı Avrupa'daki turistik lüks mallara olan güçlü talebin devam etmesi beklenirken, Rus ve Japon tüketicilerin bu resim içindeki rolü azalacak. Doğu Avrupa ve Rusya'da 2014 yılı için hatırı sayılır bir daralma beklenirken Avrupa'daki genel büyümenin yüzde 2 ila 4 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir, global lüks tüketim malları pazarında yeni normlar geliştiğini, pazarın olgunlaştığını ve istikrara kavuştuğunu bildirdi. 

Küresel pazardaki büyüme ve gelişmeler karşısında dünyanın neresinde olursa olsun lüks markaların organik yolla büyümeye odaklanması gerektiğini bildiren Nadir, lüks tüketim malları pazarında yeni normların geliştiğinin gözlemlendiğini dile getirdi. 

Küresel pazarın olgunlaştığına, istikrara kavuştuğuna ve birleşmelerle gücünü artırdığına dikkati çeken Nadir, şunları kaydetti: 

"Küresel pazarın, ekonomik krizler karşısında giderek daha da güçlendiğini görüyoruz. Lüks mallar tüketicilerine baktığımızda sürekli seyahat ettiklerini gözlemliyoruz ve pazar da bu mobil ve global tüketicilerin taleplerine daha hızlı cevap verebileceği bir refleks geliştirmiş durumda. Bu da pazarın büyümesine yol açıyor. Bu nedenlerden dolayı dünyanın neresinde olursa olsun lüks markalar, organik yolla büyümeye odaklanmalılar." 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir