LYS başvuruları başladı

LYS başvuruları internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla 30 Nisan'a kadar yapılabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - 2014 LYS başvuruları başladı. Başvuru yapmak isteyenlerin, 30 Nisan 2014 tarihine kadar başvurularını yapmaları gerekecek, başvuru süresi uzatılmayacak. 

2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında 23 Mart 2014 tarihinde tarafından yapılan 2014 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabilecekler. 
LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, 30 Nisan 2014’e kadar LYS başvurularını yapmaları gerekecek. Başvuru süresi uzatılmayacak. LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmayacak. 2014 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsayacak. Adayların başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemeleri gerekecek. 

Başvurusunu yapan adaylar 3 TL başvuru hizmeti ödeyecekler

LYS başvuruları internet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecek. Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar 3 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecekler. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilecekler. 

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer alıyor. Adaylar; tüm PTT işyerlerinden, Akbank, Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank’ın tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabilecekler. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ödemeler” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilecekler. 

Adayların hangi LYS'lere girmek istediğine karar vermesi gerekecek

LYS başvuruları için adayların yapması gerekenler şöyle: 

“-Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) 
-Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücretini yatırmak başvuru için yeterli değildir, başvurunun tamamlanmasını sağlamaz.) 
-İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını yapmak (Sınav ücreti yatırıldıktan sonra başvuru işlemi bireysel olarak İnternet aracılığıyla aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) ya da bir başvuru merkezinden tamamlanmalıdır). 

-Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.trİnternet adresinden mutlaka kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak.” 

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapılacak

LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde girecekler. Başvuru işleminden önce bankaya sınav ücretinin yatırılmış olması gerekecek. Başvuru işlemleri sırasında aday hangi LYS’lere gireceğini bildirecek. Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler gibi durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2014-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacak. Turizm Fakültelerinin YGS puanı ile öğrenci alan Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunları (M.T.O.K.) programlarına, 2014-ÖSYS’de Yükseköğretim Kurulu kararı gereğince LYS puanları ile öğrenci alınacak. 

Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvurularını yapmaları gerekecek. Başvurusunu İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru işlemi başarıyla tamamlandı.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekecek. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvurularını bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacak. 

Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersiz olacak

Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan Onay Kodunu görevliye bildirecekler ve görevli onay kodunu sisteme girdikten sonra başvuru tamamlanacak. Onay kodu girilmeyen başvurular tamamlanmayacağı için geçersiz olacak aynı zamanda tüm sorumluluk da adaya ait olacak. 

Adaylar, bireysel olarak internet aracılığıyla veya bir başvuru merkezi aracılığıyla sınava başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmesi gerekecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir