Maden aramaları 4 temel üzerine oturtulacak

Ön inceleme, ön arama, genel arama ve detay aramadan geçemeyen arama ruhsatı sahibinin ruhsatı elinden alınacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, maden aramalarının "ön inceleme, ön arama, genel arama ve detay arama" olmak üzere 4 temel üzerine oturtulacağını söyledi.

Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen, "63. Türkiye Jeoloji Kurultayı" Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü konferans salonunda başladı.

Kurultayın açılışında konuşan Bakan Yıldız, dünyada madencilikle önemli gelişmeler olduğunu ve dünyadaki maden cirosunun 350 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Türkiye'de madencilik konusunda 2004 yılında çıkartılan yasa tasarısının kanunlaşmasıyla beraber arama ruhsatı konusunda önemli bir artış meydana geldiğini belirten Yıldız, fakat arama ruhsatı sayısının çok olmasının aramaların çok olması anlamına gelmediğini, hatta arama ruhsatı konusunda oluşan enflasyonun giderilmesi için şu anda bir düzenleme yapıldığını bildirdi.

Maden Yasası değişikliğinin TBMM alt komisyonunda görüşülmeye başlandığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

"Hem mali, hem teknik, hem de proje detayı açısından hiçbir yeterlik kriter olmaksızın yapılan arama müracaatları sayısı kendi ayak bağımız oldu ve bir enflasyon oluştu. Şu anda buna bir kriter getiriyoruz. Ön inceleme raporu istiyoruz, maden arama projesi istiyoruz ve arama konusunda yeterlilikle alakalı 4 tane temel dönem oluşturuyoruz. Ön inceleme 2 ay, ön arama 1 yıl, genel arama 2 yıl ve detay arama da 3 yıl olmak üzere. Bütün bu safhalarda ön alacak bulunacak jeoloji mühendislerinin ön almasıyla ilgili bir düzenleme yapıyoruz."

Madencilikte arama faaliyetlerinin önemine dikkat çeken Enerji Bakanı, bu çerçevede Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarlığı Müsteşarlığı vasıtasıyla yaklaşık 50-60 milyon dolarlık, 2 boyutlu sismik arama gemisi alınacağını açıkladı.

Yıldırım: Çantacılar elenecek

Maden İşleri Genel Müdürü Mehmet Hamdi Yıldırım, madenciliğin kurtuluşunun aramadan geçtiğini, bu nedenle madencilikte arama döneminin çok bilimsel ve teknik bir şekilde kazandırılması gerektiğine dikkat çekerek, bu nedenle Maden Kanununda düzenleme yapıldığını ve bu taslağın şu anda TBMM'de alt komisyonlarda bulunduğunu bildirdi.

Kanunda yapılan değişiklikle, ruhsat müracaatlarında bir ön inceleme raporu ve bir maden arama projesi istediklerini kaydeden Yıldırım, müracaattan 2 ay içerisinde bunları vermeyen madencilerin ruhsata hak kazanmayacaklarını söyledi.

İkinci dönemin ön arama dönemi olduğunu ve bir yıl süreceğini anlatan Yıldırım, bu sürede de nelerin yapılması gerektiğinin yönetmeliklerle ayrıntılı şekilde ortaya konulacağını dile getirdi.

Yıldırım, 3. dönemin genel arama dönemi olacağını ve 2 yıl süreceğini, 4. ve son dönemin de detay arama dönemi olacağını 3 yıl süreceğini bildirirken, ''Böylece arama dönemi 3 yıldan 6 yıla çıkmış gibi görünüyor ama sektörde gerçek arama yapmak isteyenler kalacak. Çantacılar 2 ay içinde elenecek. Her dönem işini yapmayanın ruhsatını alacağız'' dedi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir