Maden firmaları doğuya yöneldi

Çözüm süreci ile güven ortamının sağlanmasının ardından çok sayıda firma Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde maden aramak için izin aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİYARBAKIR - Çözüm süreci ile huzur ve güven ortamının sağlanmasının ardından çok sayıda firmanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde maden aramak için izin aldığı belirtildi. 

Yeraltı kaynakları bakımından büyük potansiyele sahip Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, bu madenleri çıkarmak isteyen firmaların gözdesi oldu. Çözüm sürecinin hemen ardından çalışmalara başlayan yüzü aşkın firma, ilgili kuruluşlara yaptıkları başvurunun ardından bölgede maden çıkarmak için gerekli izni aldı.   

Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Başkanı Mustafa Doğu, Türkiye'de üretilen ham petrolün yüzde 60-70'inin Diyarbakır, Batman ve Siirt'te üretiminin gerçekleştirildiğini söyledi. 

Son 15 yılda Diyarbakır bölgesinde mermercilik sektöründe büyük gelişme olduğunu ve bu sayede ülke ekonomisine katkı sağlandığını belirten Doğu, "Bölgemiz dünyanın en eski madden yataklarına sahiptir" dedi. 

"Sektör sayesinde çok sayıda kişi işe kavuşacak" 

Çözüm sürecinin başlamasından sonra çok sayıda firmanın bölgeye yöneldiğini dile getiren Doğu, şöyle konuştu: 

"Firmalar, çözüm sürecinin gelişmelerini izliyor. Çünkü yatırımcılar kendilerini güvende hissettikleri zaman harekete geçerler. Sürecin olumlu gitmesi halinde, önümüzdeki birkaç yıl içinde bölge şantiyeye dönüşecek. Bölgede çıkarılacak madenler, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Madencilik sektörü sayesinde çok sayıda kişi işe kavuşacak." 

Doğu, Mardin'in Mazıdağı ilçesinde fosfat, Hakkari'de çinko ve civa ile Bingöl'de krom üretimi için bazı firmaların yoğun çalışma yürüttüğünü anımsatarak, "Bölgede huzur sağlanırsa madencilik sektöründe kısa sürede büyük gelişmeler yaşanacak" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir