Madencilik genelgesi kavga çıkardı!

TBMM Sanayi Komisyonu’ndaki Maden Kanunu Tasarısı’nın görüşmeleri sırasında, muhalefet partilerinin sözcüleri, sektörde yatırımları durdurduğunu iddia edilen Başbakanlık Genelgesi’nin kaldırılmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Madencilikle ilgili izinleri Haziran 2012’de çıkarılan genelge ile Başbakanlığa bağlayan, madencilik sektöründe de yatırımları durdurma noktasına getirmesi nedeniyle tepki çeken Başbakanlık Genelgesi, Maden Kanun Tasarısı’nın görüşmelerinde eleştirilere hedef oldu.

Maden Kanunu’nun Meclis Sanayi Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, ruhsat yetkisinin 2012 yılında çıkarılan genelge ile Başbakanlığa verilmesini eleştirerek, sektörün üzerinde Cumhurbaşkanlığının gölgesi bulunduğunu söyledi. Işık, “Birileri sırça köşklerden kararlar verecekse biz havanda su dövmeyelim” dedi. Başbakanlık Genelgesi’nin mutlaka kaldırılması gerektiğini belirten Işık, birilerinin elinden ruhsatlarını almak, onları batırmak pahasına işlemler yapılacaksa kendilerinin buna ortak olmayacaklarını vurguladı.

CHP Aydın Milletvekili Osman Aydın da madencinin işini engellemekten başka işe yaramadığını iddia ettiği Başbakanlık Genelgesi'nin iptal edilmesini istedi.

CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli Cumhurbaşkanlığı'nda 4 olan daire başkanlığı sayısının 13’e çıkarıldığını hatırlatarak, “Bunlardan birisi de Yatırımları İzleme Daire Başkanlığı’dır. Bu yapılan ile Başbakanlıktaki inceleme fonksiyonu Cumhurbaşkanlığına mı taşınacak? Paralel bir devlet oluşumu mu söz konusu. Gerçek paralelcilik burada oluşacak” dedi. 

"Başbakanlık tasarrufunun nasıl kullanılacağını ortaya koydu"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise eleştiriler üzerine eleştirilere konu genelgenin Başbakanlığın bir tasarrufu olduğunu belirterek, bakanlık makamının bu konuda bir değerlendirme yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Maden ruhsatlarının devri konunun tasarıda yeniden düzenlendiğini belirten Kilci, tasarı ile Başbakanlığın tasarrufunun nasıl kullanılacağına ilişkin iradenin ortaya konduğunu bildirdi. Kilci, düzenleme ile Başbakanlık Genelgesi ile karşılaşılan sorunların giderilerek, ruhsatlarla ilgili duruma daha da açıklık getirildiğini söyledi.

Maden İşleri Genel Müdürlüğü'ne verilecek faaliyet raporu, proje gibi her türlü teknik belgeyi hazırlama ve faaliyetleri izlemekle yetkili kılınan ‘Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi” müessesi, tasarının en fazla tartışılan maddelerinden oldu. Meslek Odaları, bu durumda 3 bin 500 maden mühendisinin işsiz kalacağını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir