'Madenin altı suyla dolu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin, madenin altının tamamen suyla dolu olduğunu ve öncelikli amacın bu suyu deşarj etmek olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KARAMAN - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle mahsur kalan işçilere ilişkin; "Maden ocağına dolan suyun miktarı yaklaşık 10 bin metreküp. Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak" dedi. 

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ermenek Cenne Linyit İşletmelerinde elim bir kaza yaşandığını belirtti. 

Şu anda 18 işçinin yer altında olduğunu ifade eden Yıldız, sebebini net olarak ortaya koyamadıkları, gerekçelerini daha sonra araştıracakları bir suyun maden ocağına dolduğunu bildirdi. 

Yıldız, maden ocağına dolan suyun miktarının yaklaşık 10 bin metreküp olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Takribi 10 bin ton civarında ve su bir yandan besleniyor. Şu anda kurulan pompalarla da öncelikle amacımız suyun deşarj edilmesini sağlamak, mutlaka dışarıya çıkarılmasını sağlamak. Şu an elimizdeki kotlar maden ocağında suyun belli bir seviyeye kadar geldiğini gösteriyor. Zaman aleyhimize işliyor. Farklı haberler duyuyoruz. Burada 3 bakanımız var. Bakanlarımızdan farklı bir haber duymadıkça bunun aksini konuşmamak lazım. Şu anda hiçbir işçi kardeşimize ulaşabilmiş değiliz. Dalgıçlarımız da bir yandan buraya intikal ediyor. Çünkü tamamen madenin altı suyla dolmuş durumda." 

"Çalışmalar gece boyu devam edecek" 

Ermenek bölgesinde 5 ocak olduğunu, bunun ikisinin denetimler sonrası kapatıldığını anlatan Yıldız, diğer 3'ünün faaliyetlerinin devam ettiğini bildirdi. 

Yıldız, halen yer altında 18 işçinin olduğunu dile getirerek, "Mersin, Konya, Karaman ve Ermenek'ten bizim ihtiyacımız olan jeneratör, pompa ve her türlü kabloların sevkıyatı yapılıyor. Şu anda pompanın bir tanesi çalışmaya başladı. İkincisi de kuruluyor. O da inşallah bir süre sonra deşarj etmeye başlayacak. Ama daha güçlü pompaların da bir yandan sevkıyatını yapıyoruz. Montajıyla beraber daha hızlı, daha seri bir işlem yapmış olacağız. Ben kederli, sıkıntılı ailelere geçmiş olsun diyorum. İnşallah korktuğumuzdan daha iyi bir sonuca ulaşırız. Çalışmalar gece boyu devam edecek" diye konuştu. 

Bir gazetecinin; "18 işçi yer altındayken, çalışmaları izleyip bundan memnuniyet duyduğunuz söyleniyor" şeklindeki sorusu üzerine Yıldız, şöyle konuştu: 

"Arkadaşlar memnuniyet duyulacak bir durum değil. Üzüntülüyüz ve burası sıkıntılı bir ortam. Şu anda işçi arkadaşlarımıza ulaşabilmekle ilgili mücadele veriyoruz. Bizim izlediğimiz görüntüler, su seviyesiyle alakalı AFAD'ın tespit ettiği görüntülerdir. 2 saatte bir metrelik bir yükselme var. Bu yükselmenin mutlaka önüne geçmemiz lazım. Ondan sonra da o seviyeyi indirip arkadaşlarımıza ulaşmak lazım. Zor bir süreç, sıkıntılı bir durum ama bu konuyu burada doğru bir şekilde yönetmek durumundayız. Hükümetimiz tüm kurumlarıyla beraber burada gerekenleri yapıyor." 

Maden ocağı daha önce kapatılmış 

Sadece bu bölgede 5 kömür ocağı işletmesi bulunduğunu anlatan Yıldız, "Haziran ayındaki yaptığımız denetimlerde, bu ocakta bir kısım eksiklikler tespit edilip kapatılmıştır. Bunun üzerine yine o eksikliklerin giderilmesi ile alakalı süre verilmiştir. Tanınan süre içinde eksiklikleri giderdiler ve takribi 3 ay sonra tekrar işletmeye açılmıştır ama bu su nereden deşarj oluyor, buraya hangi kotlardan, hangi seviyelerden, önceki işletilen madendeki biriken sular mı buraya akıyor, onlar mı boşaldı, yoksa herhangi bir kaynaktan mı besleniyor, bunlar üzerinde çalışmalar tamamlandıktan sonra inceleme yapılacak" ifadelerini kullandı. 

Yıldız, tek amaçlarının işçilere ulaşıp, onları yeryüzüne çıkarmak olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü şu anda ciddi bir risk altındalar. Ciddi bir sıkıntı var ve zaman da aleyhimize işliyor" dedi. 

Yıldız, "Su seviyesi işçilerin en son tespit edildiği kodun daha üzerinde. Bu da bizim son derece canımızı sıkıyor" ifadesini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir