Başkentte 2. Shopping Fest sürprizlerle geliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Shopping Fest Komisyon Başkanı Mehmet Akbacakoğlu, bu yıl ikincisi düzenlenecek Ankara Shopping Fest kapsamında alışverişseverleri çeşitli sürprizlerin beklediğini ifade ederek, "Gösterilerin yanı sıra aralarında dünya starlarının da bulunduğu 44 sanatçı Ankara'da sahne alacak. Ayrıca çok sayıda araba çekilişi başta olmak üzere hem esnafa hem de tüketiciye sürprizler hazırladık" dedi.

Akbacakoğlu, yaptığı açıklamada, Ankara'da AVM'lerin arttığını ve AVM'lerin alışverişin yanısıra "buluşma merkezi" olarak da hizmet verdiğini ifade etti.

14 Mayıs'ta Mağaza Yöneticileri Konferansı düzenleyeceklerini kaydeden Akbacakoğlu, konferansla her sektörden yöneticiyi bir araya getirerek iş tecrübelerini paylaşmak ve yeni iş fırsatları yaratmayı hedeflediklerini, konferansta Kiğılı Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kiğılı, Big Chefs Marka Kurucusu Gamze Cizreli, Ali Saydam ve Ali Poyrazoğlu gibi isimlerin konuşma yapacağını belirtti.

Geçen yıl Ankara'da ilki düzenlenen Shopping Fest'in başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlıklar ve diğer yetkililerin yanı sıra meslek kuruluşları, AVM'ler ve 20 binden fazla firma tarafından desteklendiğini ifade eden Akbacakoğlu, "İkinci ayağı 7-30 Haziran 2013 tarihinde yapılacak Ankara Shopping Fest'in bütçesi 50 milyon liranın üzerinde. Bu tür organizasyon düzenleyen şehirlere baktığınızda bu rakamın ne kadar düşük kaldığını Katar'da Milletlerarası Ticaret Odası yarışmasında gördük. Finale kaldığımız bu yarışmada bizim bütçeler diğerlerinin üçte biri değerinde" ifadesini kullandı.

"Dünyaca ünlü 44 sanatçı Ankara'da sahne alacak"

Festival kapsamında vatandaşları bir dizi sürprizlerin beklendiğini ifade eden Akbacakoğlu, dünyaca ünlü sanatçıların da Ankara'da sahne alacağını bildirdi. Ayrıca çok sayıda araba çekilişinin de yapılacağını belirten Akbacakoğlu, "Hem esnafa hem de tüketiciye sürprizler hazırladık. Tüm amacımız Ankara'nın 'gri şehir' imajını yıkarak yerine renkli, dışa açık, sosyal bir başkent imajı yerleştirmek" ifadesini kullandı.
Festivale yöneltilen eleştirilerin başında çoğu mağazanın festival indirimlerine katılım göstermemesi olduğunu vurgulayan Akbacakoğlu, bu kapsamda farklı sektörlerden firmaların festivale destek olmalarını beklediklerini kaydetti.

Festival dolayısıyla Ankara'ya ağırlıklı olarak İran ve Almanya'dan turist gelmesinin beklendiğine bildiren Akbacakoğlu, Ankara'ya gelen turist sayısında bu yıl artış beklendiğini dile getirdi.

Geçen yıl festival döneminde artan harcamalar hakkında da bilgi veren Akbacakoğlu, şöyle devam etti:

"BKM raporlarına baktığımızda ASF döneminde yüzde 60'lık artış gözlemleniyor bir önceki yıla göre. Yabancı kartlarda yüzde 33'lük artışla beraber 25 lira ve üzeri 7,7 milyon işlem adedi gerçekleşti. Banka ve kredi kartlarıyla alışveriş ise 1,6 milyar lira olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz yılda sektörlerin ciro artışlarından bahsedersek kuyumcular ve gıda sektörü yarışı önde götürdü. Kuyumcularda yüzde 70, gıdada ise yüzde 60'lık bir artış yakalandı. Ayrıca elektronik, mobilya, dekorasyona bakınca da ciddi bir yükselme olduğunu gördük. Ancak, giyim ve aksesuarda artışının yüzde 30'da kaldığını gördük ve bu yıl bu oranın mutlaka artması gerektiğini düşünüyorum.

Daha önceki senelerin rakamlarına baktığımızda, aynı tarihler ölü sezon olarak görülmekte ve cirolar düşmekteydi. Okulların tatil oluşu ve tatil nedeniyle şehir dışına çıkışların artması gösterilebilir neden olarak. Ama Ankara Shopping Fest ile bu rakamlarda büyük artış oldu. Şehrin her yanında yapılan pek çok etkinlik ve yakın illerde yapılan tanıtım çalışmalarının bunda çok etkili olduğunu söyleyebiliriz. Havayolları ve demiryolları da festival süresince fırsatlar sunarak şehir dışından pek çok yerli turisti Ankara'ya taşıdı."

"Ankara Shopping Fest, sadece global markalar ve AVM'ler için değil"

Akbacakoğlu, Ankara Shopping Fest'in sadece global markalar ve AVM'ler için olmadığını, yerel üreticiyi, perakendeciyi ve diğer sektörleri de içine alan bir konsepte sahip olduğunu ifade etti.
Festivalle Ankara ekonomisinin kalkınması ve Ankara'nın caddeleri, sokakları, restoranları, otelleri ve alışveriş imkanlarıyla her yönden sosyalleşmesi, gelişmesinin amaçlandığını belirten Akbacakoğlu, bu konuda festival komitesinin özel hassasiyet gösterdiğini sözlerine ekledi.