Mobilyanın iki global devi rekabetin ‘cilasını’ atacak

Avrupa’nın iki dev mobilya ve ev eşyası perakendecisi İstanbul’da rekabete hazırlanıyor. Fransız Conforama ve Alman Porta ilk mağazalarını bu yıl açacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

 
İSTANBUL - Türkiye konut pazarının büyümesi, genç nüfus ve canlılığı süren ekonomi global perakende zincirlerini cezbediyor. Son iki örnek Fransız Conforama ve Alman Porta oldu. Mobilya ve ev eşyası sektörünün dünya ölçeğindeki iki devi bu yıl Türkiye’de rekabete başlıyor.
 
Kar marjlarının çok daraldığı sektörde rekabete yeni bir dinamik getirmesi beklenen iki markanın bu yıl mağazalaşmaya başlaması bekleniyor. Conforama, Ümraniye’de açacağı mağaza için satış temsilcisi ve kasiyer ilanı verdi. Porta’nın ise ilk mağazasını Esenyurt’ta açacağı belirtiliyor. İki marka, Türkiye pazarına girmeden önce Türkiye’deki büyük üreticilerle masaya oturdu. Yapılan çalışmaların sonrasında çok kısa bir süre önce Türkiye’nin birbirine rakip iki dev mobilya markası ile ‘üretim’ anlaşması yapıldığı öğrenildi.
Fransız Conforama belirli ürünlerinin üretimini bir yerli üreticiye verirken, Porta’nın da Boydak ile el sıkıştığı belirtiliyor.
 
Almanya dışındaki ilk Porta olacak
 
Almanya’da 21 mağazası olan, bölge ülkelerde yerel marketleri satın alma yoluyla büyüyen Porta’nın 5 bin çalışanı bulunuyor. Markanın Avrupa’da önümüzdeki yıllarda hızla büyüme hedefi söz konusu. Şimdiye kadar Porta’nın Almanya dışında kendi markası ile açtığı hiçbir mağaza bulunmuyor. İstanbul’daki mağazanın Porta markası ile açılması, firma için bu bir anlamda bir ilk olacak.
 
Conforama ise dünyanın ikinci büyük ev eşyası firması olarak biliniyor. Mobilya, dekorasyon, elektronik ve yüksek teknoloji ürünler satıyor. Şirket Fransa orijinli ancak 2011’de 1.6 milyar dolara Güney Afrikalı dev mobilya üreticisi Steinhoff tarafından satın alındı. Conforama geçen yıl Türkiye’de şirket kurarak mağazalaşma yolunda ilk adımı atmıştı.
Marka 2013’ün ilk günlerinde verdiği ilanlarla İstanbul’un Asya yakasında kasiyer ve satış danışmanı aramaya da başladı. Çalışanların Ümraniye bölgesinde ikamet ediyor olmaları, istenen özellikler arasında dikkat çekiyor.
 
Conforama elektronikte de rekabet edecek
 
Conforama Türkiye mağazasında sadece mobilya ve dekorasyon ürünleri satmayacak, elektronik perakendeye de girecek.
Marka bu paralelde kariyer.net’te verdiği ilanla ‘Elektronik perakendede uzman satış danışmanı’ da arıyor. Ancak Türkiye’de yabancı elektronik perakende zincirlerinin kâr marjlarındaki daralma sonrası rekabette zorlandığını, son olarak Best Buy’ın geri çekilmesini örnek olarak gösteren sektör temsilcileri, bu alanda rekabetin önümüzdeki
dönemde yeniden şekilleneceği belirtiyor. Elektronik perakendede konsolidasyonun 2013’te de sürmesi bekleniyor.
Bu konularda ilginizi çekebilir