Perakende ve inşaat ‘güven’ kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Hizmet sektörü güven endeksi, mayıs ayında aylık bazda yüzde 1,6 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,1, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,2 azaldı.

İnşaat, perakende ticaret ve hizmet sektörlerine yönelik düzenlediği "Aylık İşyeri Eğilim Anketi" ile bu sektörlerde faaliyet gösteren girişimcilerin mevcut iş durumları ve gelecek üç aya ilişkin beklentilerini ölçen Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu anketlerden yararlanarak her sektöre ilişkin hesapladığı Sektörel Güven Endekslerinin mayıs ayı sonuçlarını açıkladı.

Hizmet sektörü güven endeksi, mayıs ayında geçen aya göre yüzde 1,6 artarken, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 0,1, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Nisan ayında 110,8 olan hizmet sektörü güven endeksi 112,6 değerine yükselirken, 113,6 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi 113,5 ve 92,6 olan inşaat sektörü güven endeksi de 91,5 değerine geriledi.

Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemdeki iş durumu, son üç aylık dönemde hizmetlere olan talep değerlendirmelerindeki iyileşmeden kaynaklandı. Söz konusu alt endeksler mayıs ayında bir önceki aya göre sırasıyla yüzde 5,2 ve yüzde 8,2 artarken, gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talep beklentisi alt endeksi yüzde 6,1 azaldı.

İnşaat sektörü güven endeksindeki azalış, gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksinin mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8’lik düşüşünden kaynaklandı. Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3,2 oranında arttı.

Gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar beklentisi alt endeksindeki yüzde 6,9'luk ve mevcut mal stok seviyesi alt endeksindeki yüzde 2,7'lik kötüleşmeler mayıs ayında perakende ticaret sektörü güven endeksinin bir önceki aya göre yüzde 0,1 oranında azalmasına neden oldu. Son üç aylık dönemde iş hacmi-satışlar alt endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 13 arttı.

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alıyor. Endeksin 100'den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100'den küçük olması ise kötümserliğini gösteriyor.