Mahkeme talebini 'incelemeden' reddetti

Ankara 11. İdare Mahkemesi, MHP'li Oktay Vural'ın, "TBMM Başkanlığı'nın dört eski bakanla ilgili fezlekelerin milletvekillerinin tetkikine açılması" yönündeki başvurusunu kabul etmemesi üzerine açtığı davayı, "incelemeksizin" reddetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara 11. İdare Mahkemesi kararında, Meclis soruşturmasının parlamenter denetim yolları arasında yer aldığı, parlamenter denetim süreçlerinin de yasama fonksiyonu kapsamında değerlendirileceği belirtildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca gönderilen fezlekeler ile fezlekelere konu dosyaların incelemeye açılmasının, Meclis soruşturması açılması talebiyle verilen önergelere dayanak teşkil edeceği yani Meclis soruşturmasından kaynaklanması ve ona bağlı bulunması nedeniyle yasama işlemi olarak kabulünün gerekeceği ifade edildi. 

Yasama faaliyetinin işletilmesi esnasında TBMM Başkanlığı'nca fezleke ve eklerinin okutulmaması ve tetkike açılmaması işleminin idare işlevinin gereği olamayacağı gibi idari bir işlem olarak kabulünün mümkün olmaması karşısında, birleşim sonrasında tekrar Meclis Başkanlığı'na, 61. Dönem Hükümeti'nin dört eski bakanı hakkında verilen fezlekelerin, okutulması suretiyle Genel Kurul'un bilgisine sunulması ve tetkik ve değerlendirilmesi için içeriği ve ekleriyle birlikte milletvekillerine sunularak açılması istemiyle yapılan başvuru sonrasında verilen ve dava konusu edilen cevabın da idari işlem olarak kabul edilerek idari davaya konu edilmesi imkanının bulunmadığı kaydedildi. 

Ankara 11. İdare Mahkemesi, bu nedenlerle davanın "incelenmeksizin" reddine karar verdi. 

Oran'a da ret

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran'ın, verdiği soru önergelerinin İçtüzük ve TCK'nın ilgili maddelerine göre yanıtlanmaması üzerine açtığı dava da aynı gerekçelerle "incelemeksizin" reddedildi. 

Ankara 9. İdare Mahkemesi'nin kararında, bir işlemin idari işlem olarak kabul edilebilmesi için, o işlemin idari bir makam tarafından tesis edilmiş olması ve idari faaliyet alanına ilişkin bulunması gerektiği belirtildi. 

Kuvvetler ayrılığı ilkesini benimsenmiş olan Anayasa'da, TBMM'nin görev ve yetkilerinin "yasama" bölümünde düzenlendiği anımsatılarak, yasama organının, idari işleyişe yönelik tasarrufları dışında kalan işlem ve eylemlerinin "yasama fonksiyonu" kapsamında kaldığı, dolayısıyla idari davaya konu olamayacağı kaydedildi. 

Bu durumda, davacı tarafından yanıtlanması için verilen soru önergelerinin TBMM Başkanlığı'nca iadesine ilişkin işlemlerin, yasama organının idari işleyişine yönelik tasarrufları dışında kalan işlem ve eylemlerinden olduğu ve "yasama fonksiyonu" kapsamında kaldığı ifade edilerek, dolayısıyla idari davaya konu olamayacağı belirtildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir