Malezya uçağı düştü: 295 kişi taşıyordu

Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düştüğü bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bölgesinde Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağının düştüğü bildirildi.

Rus resmi haber ajansı İtar-Tass'ın bildirdiğine göre, Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi yolcu uçağı, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düştü. Uçağın içinde 280 yolcu ve 15 mürettebat olduğu belirtildi. 

Uçağın, Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yaptığı sırada 10 bin metre yükseklikte Rusya hava sahasına girmeden hemen önce düştüğü kaydedildi.

Malezya Havayolları'na ait uçağın düştüğüne dair haberlerin ardından havayolu şirketinden de açıklama yapıldı.

Twitter üzerinden yapılan açıklamada, Amsterdam’dan kalkan MH17 sefer sayılı uçakla irtibatın Ukrayna üzerinde uçtuğu sırada kaybolduğu belirtildi.

Şirket, kısa süre içinde konuya ilişkin daha ayrıntılı açıklama yapılacağını duyurdu.

"Uçak roketle düşürüldü" iddiası

Rus basınında yer alan haberlerde, uçağın Ukrayna ordusu ile ayrılıkçılar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede düştüğü belirtiliyor.

Uçağın roketle düşürüldüğü iddiaları da bazı haberlerde yer alıyor

Uçakta çok sayıda Hollandalı turist vardı

Öte yandan düşen yolcu uçağında çok sayıda Hollandalı turistin bulunduğu belirtildi.

Hollanda televizyonu NOS’a açıklama yapan D-Reizen turizm şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Will van den Hoogen, bu uçuş için kendilerinden bilet alan 25 kadar yolcu olduğunu belirtti.

Den Hoogen, söz konusu kişilerin hepsinin uçağa binip binmediğini bilmediklerine değinerek, yolcu yakınlarına yardımcı olmak amacıyla bir telefon hattını hizmete açtıklarını kaydetti.

Başka bir tur şirketi WTC de 20 ile 30 kadar müşterilerinin uçakta bulunduğunu açıkladı.

Uçağın kalktığı Amsterdam Schiphol Havaalanı’nda da yolcu yakınlarına yardımcı olmak amacıyla bir servisin oluşturulduğu aktarıldı. Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin, olayın ardından AB Zirvesi için bulunduğu Brüksel’den ülkesine döndüğü bildirildi.

Uçağın düşmesi nedeniyle şoke olduğunu dile getiren Rutte, gelişmeleri takip etmek için Lahey'e dönmeye karar verdiğini ifade etti. Rutte, Ukrayna Cumhurbaşkanı’yla görüştüğünü de belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, uçakta 23 ABD vatandaşı da bulunduğu haberlerini şuan da teyit edemediklerini bildirdi.

Obama: Korkunç bir trajedi

ABD Başkanı Barack Obama, Ukrayna'da yolcu uçağının düşmesini "korkunç bir trajedi" olarak niteleyerek, ABD'nin, uçağın nasıl düştüğünün belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacağını belirtti.

Obama, Delaware eyaletinde katıldığı bir etkinlikteki konuşmasının başında, Ukrayna'da düşen yolcu uçağına değindi. 

Olayın "korkunç bir trajedi gibi göründüğünü" ifade eden Obama, "Şu anda uçakta ABD vatandaşı olup olmadığını belirlemeye çalışıyoruz, ilk önceliğimiz bu" dedi.

Obama, ulusal güvenlik ekibine Ukrayna hükümetiyle yakın temas halinde kalmaları talimatı verdiğini de aktardı.

"ABD, ne olduğunun ve niçin olduğunun belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacaktır" diyen Obama, ülke olarak düşünce ve dualarının, hangi milletten olurlarsa olsunlar uçaktaki tüm yolcular ve ailelerinin yanında bulunduğunu kaydetti.

Putin, Obama'ya bilgi verdi

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama'ya Ukrayna'da düşen yolcu uçağıyla ilgili bilgi verdi. 

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin ve Obama'nın telefonda Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiği bildirildi.

Açıklamada, Putin'in, Obama'ya, Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesiyle ilgili bilgi verdiği belirtildi. 

Ayrıca görüşmede, Putin'in, Ukrayna'da ön koşulsuz ateşkes sağlanmasının öneminin üzerinde durarak Rusya'ya gelen sığınmacıların sayısındaki ciddi artışa vurgu yaptığı kaydedildi. Putin'in, ABD'nin, Rusya'ya yönelik ek yaptırım kararı almasından ötürü duyduğu hayal kırıklığını Obama'ya ilettiği ifade edildi. 

THY Ukrayna hava sahasını kullanmayacak

Türk Hava Yolları'nın (THY), Malezya Havayollarına ait yolcu uçağının Ukrayna'da düşmesinin ardından, olaylar netleşene kadar bu ülke hava sahasını kullanmayacağı bildirildi.

THY Basın Müşaviri Ali Genç, yaptığı açıklamada, "Yaşanan hadise henüz çok sıcak olduğu için, olaylar netleşene kadar uçaklarımız Ukrayna hava sahasını kullanmayacak" dedi.

Lufthansa, Air France ve Transaero, Ukrayna'nın doğusundan uçmayacak

Malezya Havayollarına ait Amsterdam-Kuala Lumpur seferi yapan Boeing 777 tipi yolcu uçağının, Rusya sınırından 60 kilometre uzakta Ukrayna topraklarına düşmesinin ardından, Lufthana, Air France ve Transaero gibi büyük havayolu şirketleri Ukrayna'nın doğusundan uçmayacaklarını bildirdi. 

Alman havayolu şirketi Luftansa'dan yapılan açıklamada, şu ana kadar Ukrayna hava sahasında herhangi bir kapatma olmadığı belirtilerek "Ancak Lufthansa, Ukrayna hava sahası etrafında geniş bir servis yolundan uçma kararı almıştır. Yolcularımızın güvenliği bizim en önemli önceliğimizdir. Bugün kaza sebebiyle toplam 4 uçuş etkilendi" denildi. 

Fransız havayolu şirketi Air France ise gerçek zamanlı olarak durumu takip ettiklerini ve söz konusu kaza sebebiyle Ukrayna'nın doğusuna uçmama kararı aldıklarını duyurdu.

Rus havayolu şirketi Transaero'dan yapılan açıklamada da Ukrayna hava sahasının kullanılmayacağı bildirildi. Kazadan dolayı derin üzüntü duyulduğu kaydedilen açıklamada, "Transaero Havayolları, uçuşlarını Ukrayna hava sahasını kullanmayarak, üçüncü ülkeler üzerinden gerçekleştirme kararı aldı" ifadesine yer verildi.