Maliki'den "sivilleri vurmayın" talimatı

Görev süresi dolan Başbakan Maliki orduya, sivil yerleşim birimleri içerisinde bulunan hedefleri bombalamama emri verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAĞDAT - Irak'ta görev süresi dolan Başbakan Nuri el-Maliki orduya, sivil hedefleri vurmama talimatı verdi.  

Maliki, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, ordu birliklerince düzenlenen saldırıların rastgele olmaması gerektiğini söyledi.  

"Askeri hedef dahi olsa..."

Sivil hedeflerin vurulmaması talimatını veren Maliki, askeri hedef dahi olsa yerleşim birimleri içerisinde yer alan noktalara saldırı düzenlenmemesini istedi.  

Yeni hükümeti oluşturma çabalarına da değinen Maliki, hükümeti kurmakla görevli Haydar el-İbadi'den, bakanlıkların dağılımında yetkinlik ve dürüstlük ilkelerinin esan alınmasını talep etti.  

"Çoğunluk hükümeti" kurulması çağrısında bulundu

Maliki, bu süreçte baskıların artarak devam etmesi halinde ise "çoğunluk hükümeti" kurulması çağrısında bulundu.  

Irak Parlamentosu'ndaki Sünni gruplar, beşeri kayıpların yaşandığı gerekçesiyle ordunun rastgele bombardımanda bulunmasının önüne geçilmesi uyarısında bulunmuştu. 

Irak Ordusu'nun Mart 2013'te Kerkük'ün Havice ilçesindeki göstericilere müdahalesinde 50 kişi ölmüş, 110 kişi de yaralanmıştı. Bu müdahaleden sonra Irak'ın çeşitli kentlerinde silahlı gruplarla güvenlik güçleri arasında çatışmalar çıkmış, ordunun, Enbar, Musul, Salahaddin, Kerkük, Diyala ve başkent Bağdat'ta "silahlı gruplara ait hedeflere" düzenlediği saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybetmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir