Marmara Denizi’nde Akdeniz foku görüldü

Marmara Denizi'nde yıllardır görülmeyen Akdeniz foku görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE - Çanakkale’nin Karabiga sahillerinde denizin temizlenmesi ile birlikte önce caretta caretta şimdi de Akdeniz foku görüldü.

Marmara Denizi’nde yıllardır görülmeyen caretta carettanın ardından temiz suları seven Akdeniz foku görülmesi büyük sevinç  yarattı. 

Prof. Dr. Bayram Öztürk Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı “Bölgede  muhtemelen birden fazla fok var. Marmara’da en son 7 yıl önce görülmüştü. Doğrusu sevindirici bir haber” dedi.

Karabiga sahilinde görülen bir Akdeniz foku yıllar önceki yuvasına döndü. Marmara’da ilk kez Karabiga’nın falezli kıyılarında doğal yaşamın en özel canlılarından olan Akdeniz foku görüntülendi. Küçük bir balıkçı ağındaki balıklarla kendine ziyafet çeken Akdeniz fokunun dişi olduğu ve Karabiga bölgesinde Karaburun çevresinde yaşamını sürdürdüğü belirtildi. 

Geçtiğimiz gün deniz sevdalısı dalgıç Özgür Değirmenci tarafından Marmara Denizi’nde uzun yıllardır rastlanmayan Akdeniz foku görüntülendi. Amatör kamerasıyla foku görüntülemeyi başaran Değirmenci’nin görüntüleri Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından incelendi.

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk görüntüleri incelediklerini ve bunun bir memeliler grubundan olan Akdeniz foku olduğunu belirterek “Marmara’da en son 7 yıl önce bir Akdeniz fokuna rastlamıştık. Bandırma Adaları ve çevresi potansiyel olarak fokların yaşama ve üreme alanları olarak biliniyor. Bu görüntüler gerçekten mutluluk ve umut verici. Ancak balıkçıların foklara karşı hassas davranması gerekiyor. Çünkü Marmara’da fokların artık yaşamıyor olması balıkçıların bu sevimli canlıları öldürmesinden dolayıdır. Foklar balık ağlarına dalarak balıkları yerler. Bu nedenle de balıkçılar bu canlıları öldürmekte tereddüt etmezler. Şu anda bir tanesi görülmüş ancak muhtemelen birden fazla fok aynı bölgede yaşıyor”

Üzerinde yapılaşma olmayan, insanların kolay ulaşamadığı ya da insan etkinliklerinden uzak kalmış, tercihen üreme veya barınma işlevleri gören kıyı mağara ve kovuklarına sahip; sessiz ve tenha kayalık sahilleri yaşama alanı olarak seçen Akdeniz foklarının, bu alanların bozulmasından doğrudan etkilendiği biliniyor. 

Bugün dünyada sadece Türkiye, Yunanistan, Fas, Moritanya ve Madeira Adaları'nda yaşamakta olan Akdeniz Foklarının toplam nüfusunun 600 civarında olduğundan Marmara’da mavi sular üstünde ağzında balıkla görüntülenen Akdeniz fokunun, yaşam alanının acilen koruma altına alınması gerekiyor.

Türkiye'de yapılan çeşitli bilimsel çalışmalarda bireysel tanımlama yolu ile tanımlanan 31-44 arasında Akdeniz foku var olma mücadelesinin verdiği biliniyor. Karabiga bölgesinde yoğunlaşan termik santral gibi endüstriyel yatırımların, Marmara’da ilk kez görüntülenen bu Akdeniz fokunun yaşam alanını tehdit ettiği, santral proje Çevre Etki Değerlendirmeleri’nde Akdeniz fokunun varlığının dikkate alınmadığı öne sürülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir