Masalcı Dede'nin mucidinden insanla etkileşimli yerli robot

Masalcı dede robotundan sonra hedef insanlarla etkileşimli robot geliştirmek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Eskişehir Masal Şatosunda çocuklara masal anlatan animatronik figür Masalcı Dede’nin yaratıcısı Eskişehirli bir teknoloji firması Robotes. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında robot yapmaya başlayan Robotes, şimdi insanlardan etkilenip tepki gösteren, mimik ve duygu ifadeleri olan robotlar geliştirme üzerine çalışıyor. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Anadolu Teknoloji Araştırma (ATAP) çatısı altından kurulan Robotes Robotik Çözümler firması, 1 makine mühendisi ve 3 elektrik elektronik mühendisinden oluşan kadrosu ile Android mekatronik robotlar üzerine Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları yürütüyor. Sistemlerin temelini bildikleri için standart bir robotik şirketi olmadıklarına dikkat çeken firma kurucu ortağı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile 2012 yılında faaliyetlerine başladıklarını söyledi. İlk çalışmaları olan Masalcı Dede’ye Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte bir sosyal sorumluluk projesi olarak başladıklarını ve gelişmeler sonucu bugünkü duruma geldiklerini anlatan Parlaktuna, “Masal Şatosu içinde çok sayıda robot var ancak tek yerli robot bizim geliştirdiğimiz ağzını oynatma, gözünü kırpma, başını sallama gibi temel hareketleri yapan Masalcı Dede animatronik figürü. Bu figürün yapısı modüler olduğu için farklı karakterlere uygulanması kolay oluyor. Yani Ünlü tarihi karakterler yanı sıra, ağaç veya hayvan figürlerinin de oluşturulması mümkündür” dedi. Geliştirilen robotların eğitim, eğlence, hizmet ve sağlık gibi bir çok sektörde uygulama alanı bulabileceğini aktaran Parlaktuna, şuan için sadece yüz üzerine sistemler geliştirdiklerini ve bu sistemlerin tamamen elektronik olduğunu belirtti. 

İnsanla etkileşimli yerli robotlar üretilecek 

Şu an animatronik figüre mimik ve duygu ifadelerini kazandıracak bir proje üzerinde çalıştıklarını açıklayan Parlaktuna, “Bu proje ile gerçek insan mimiklerine yakın mimiklere sahip ve çevresindeki insanlarla etkileşim içinde bulunacak, duygularını oluşan durumlara göre değiştirip ifade edebilecek bir animatronik figür yapısı geliştirmeyi planlıyoruz. Bizim için robotun insan benzemesi değil, insanla etkileşim yapabilmesi ön planda. Mimikler, duygular, yazı okuma, yazıyı sese dönüştürebilme, duygu ifadesi ve duygu algılama, ilerleyen aşamalarda kol hareketleri üzerine çalışmalarımız olacak” diye konuştu. Çalışmayla ilgili TUBİTAK’a proje hazırladıklarını söyleyen Parlaktuna, “Bu konuda çok fazla çalışma söz konusudur ancak biz sadece animatronik kısmına ağırlık veriyoruz.  Bir robotun sistemini hazırladıktan ve maske üretimi tamamlandıktan sonra 3 ayda bir animatronik figür üretebiliriz. 2014 ve 2015 yıllarında en az 10 animatronik figür satışı yapmayı öngörüyoruz” ifadesini kullandı.  

Ülke ekonomisinin büyümesi için inovasyon ve teknoloji tabanlı üretimlerin şart olduğuna dikkat çeken Parlaktuna, “Türkiye’de bu tip projelerin yapılması mecburi ithalatın önüne geçilmesini sağlayacak ve ülke içine daha uyguna satılacak. Yapılan her inovasyon ürünü yeni bir istihdam kapısı olarak algılanmalıdır. En önemli faydası ise ihracat yapabilecek olmamız, çünkü gerçekten iyi robotlar yaparsak Hollywood’a dahi satabileceğimize inanıyorum.” ifadesini kullandı.