MB: Gıda ve kur bir süre daha baskı yapacak

Merkez Bankası, gıda fiyatlarının seyri ve kurun gecikmeli etkileriyle enflasyonda bir süre daha yüksek seyir izleneceğini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası (TCMB) gıda fiyatlarının seyri ve döviz kurunun gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seyredeceğini tahmin ediyor.

TCMB, mart ayı fiyat gelişmeleri raporunda tüketici fiyatlarının yüzde 1.13 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 8.39'a yükseldiğini hatırlatarak, "Bu dönemde, Türk lirasındaki değer kaybının birikimli etkileriyle çekirdek enflasyon göstergelerinde belirgin bir artış gözlenmiştir. Gıda fiyatlarının seyri ve döviz kurunun gecikmeli etkilerine bağlı olarak enflasyon göstergelerinin bir süre daha yüksek seyredeceği tahmin edilmektedir" denildi.

Raporda Mart ayı gelişmelerinin, temel mal grubunda döviz kuru etkilerinin genele yayılarak güçlü bir şekilde hissedildiğini gösterdiği, bu doğrultuda mevsimsellikten arındırılmış verilerin de grup enflasyonunun ana eğiliminde belirgin bir yükselişe işaret ettiği belirtildi.

Raporda ayrıca yıllık enflasyonun işlenmiş gıda grubunda yükselirken işlenmemiş gıda grubunda gerilediği belirtilerek, "İşlenmiş gıda fiyatları bu dönemde yüzde 1.42 artarak yılbaşından itibaren hızlanan yükseliş eğilimini sürdürmüştür. Bu gelişmede, Türk lirasındaki değer kaybının ve mevsim normallerine kıyasla düşük seyreden yağışların etkisi belirleyici olmuştur" denildi.

Raporda başta tüketim malları olmak üzere imalat sanayi fiyatlarındaki artış eğiliminin sürmesinin, önümüzdeki dönemde tüketici fiyatları üzerindeki maliyet yönlü baskıların devam edebileceğine işaret ettiği belirtildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir