'MB, piyasanın arkasından değil önünden gitmeli'

İş dünyasının kullandığı faizin yüzde 13 ile 15 aralığında olmasını tefeci faizi olarak nitelendiren Bakan Zeybekci, "MB, piyasanın arkasından değil önünden gitmeli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİDNEY - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere geldiği Sidney'de Türk-Avustralya İş Forumu'na katılan Zeybekci, daha sonra G20 Ticaret Bakanları Toplantısı ve TCMB'nin dün açıkladığı faiz kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Merkez Bankası'nın faiz indirimine ilişkin değerlendirmeler yapan Zeybekci, Merkez Bankası'nın piyasanın arkasından değil önünden gitmesi gerektiğini belirtti. 

"Piyasayı daha düşük faizli bir Türkiye'ye doğru yönlendirmeli"

Nihat Zeybekci, "Piyasayı olumlu yöne doğru, daha düşük faizli bir Türkiye'ye doğru yönlendirmesi, cesaretle yönlendirmesi gerektiğini söylüyoruz, bunun bedelini ödeyenler, millete karşı bunun hesabını verecek olanlar olarak söylüyoruz" dedi. 

Merkez Bankası'ndan çok daha cesur adımlar beklediğini söyleyen Zeybekci, Merkez Bankası'nda, Türkiye'deki enflasyonun yüzde 9 olduğu bir ortamda faizlerin yüksek olması gerektiği yönünde bir algının olduğunu ifade etti. 

Zeybekci, enflasyonun bugün itibariyle geçmiş bir yıla ait olduğunu, faizin ise bugün itibariyle gelecek bir yıla ait olduğunu ve bunların karıştırılmaması gerektiğini belirtti. 

"İş dünyasının kullandığı faizin yüzde 13 ile 15 aralığında olması tefeci faizi" 

Türkiye'nin 2015 haziran sonu itibariyle enflasyon beklentisinin yüzde 7'nin altında olduğunu hatırlatan Zeybekci, beklenti yüzde 7'nin altındayken iş dünyasının kullandığı faizin  yüzde 13 ile 15 aralığında olmasını tefeci faizi olarak niteledi.  

Zeybekci'nin G20 Ticaret Bakanları Toplantısı'na ilişkin ise şunları aktardı.

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin bu blokların içinde çok aktif rol oynama gücüne sahip olduğunu, Avrupa, Asya ve Ortadoğu'nun ortasında yer alan olan bir ülke olarak bölgesel bir dinamik olduğunu, Dünya Ticaret Örgütü'nün de yeniden yapılandırılması gerektiğine inanan bir pozisyonda yer aldığını aktardı. 

Dünya Ticaret Örgütü'nün kendisine üye bütün ülkelerin gümrük duvarlarını olabildiğince sadeleştirmek ve ticaretin serbestleştiği bir alan açmayı hedeflerken diğer taraftan büyük ekonomilerin yeni bloklar oluşturması arasında bir çelişki bulunduğunu anlatan Zeybekci,  G20 Ticaret Bakanları toplantısında Türkiye olarak bu çelişkiyi dile getireceklerini vurguladı. 

KOBİ'lerle kalkınmanın çok önemli olduğunun altını çizeceklerini belirten Zeybekci, "Eğer sanayide, ticarette, ekonomide yeni bir dinamizm aranıyorsa, yeni bir motor aranıyorsa bu da küçük ve orta ölçekli şirketlerle gerçekleştirilebilecektir. Bu da önümüzdeki dönemde Türkiye'nin sahalarından birisi olacak" dedi. 

Gelecek yıl Türkiye'nin liderliğindeki G-20 zirvesinin çok daha güzel olacağını kaydeden Zeybekci, bu zirvede G-20 ticaret bakanları toplantısı da yapılacağını söyledi. 

Bakan Zeybekci, Sidney'deki programını yarın tamamlayacak.  

Bu konularda ilginizi çekebilir