MB'lerin piyasalar üzerindeki etkisi sürecek

Volkan ONAT - FİNANSİNVEST

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed’in Çarşamba akşamı sonlanan toplantısı sonrasında açıklama metninde önemli bir değişiklik olmadığını buna karşın üyelerin gelecek yıla dair faiz tahminlerini yukarı çektiğini gördük. Son günlerde özellikle karar metninde bir değişkenlik gösterip göstermeyeceği merakla beklenen "faizlerin uzun bir süre boyunca düşük kalacağı" ifadesi ise korunuyor. Fed kararlarına bakıldığında, faizlerde ilk artırımın tarihine yönelik bir değişiklikten ziyade, artırımlar başladıktan sonra devam etme hızında artış öne çıkıyor. Üyelerin işsizlik oranına ilişkin aşağı yönde ve ortalama faiz seviyelerine yönelik yukarı yönde tahmin revizyonları ise özellikle ABD piyasalarının yakın vadede güçlü kalabileceğine işaret ediyor. Öte yandan faiz artırımı beklentilerinin ağırlıklı olarak 2015 yılının ikinci yarısına işaret ettiği ve bu döneme giderek yaklaştığımız da unutulmamalı. Dolayısıyla 2015 yılının bizim gibi gelişmekte olan ülke piyasaları için bir geçiş dönemi olacağı artık net bir şekilde ifade edilebilir.
Avrupa tarafında ise bankaların ECB’nin sağladığı TLTRO uygulaması kapsamında dün 82,6 milyar euro borçlandığını gördük. Borçlanma tutarı beklentilerden düşük bir seviyede gerçekleşerek euro arzının daha az artması açısından euro için pozitif algılanmasına karşın kredi talebinin ve dolayısıyla büyümenin zayıf olması açısından ise negatif olarak yorumlanabilir.

Yurtiçi özelinde ise önümüzdeki hafta gerçekleşecek TCMB Para Politika Kurulu toplantısı yakından izlenmeli. TCMB’nin bu toplantıda faiz indirimine gitme olasılığı oldukça düşük. Ancak TL’yi desteklemek adına haftalık fonlamayı kısarak sıkılaşmaya gittiğini görebiliriz. Son dönemde başta Fed endişeleri ve kur ile faizdeki yükselişe bağlı olarak oldukça baskı altında kalan piyasalarımız açısından buradan çıkacak karar ve açıklamalar piyasalarımızın yakın vadedeki seyrinde etkili olacaktır.