Meclis Başkanı'ndan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili görüşlerini paylaşan Meclis Başkanı Çiçek, ''Ben cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmüyorum ortada bir merak var'' dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis Başkanı Cemil Çiçek, katıldığı canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Seçim sonuçlarını ve Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını değerlendiren Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin görüşlerini paylaştı. Çiçek, erken seçim tartışmasına yönelik ise "Erken seçimlerler 2015'te. Ben erken seçim şartları oluştuğunu görmüyorum" yanıtını verdi.

"Seçimlerin iyi bir değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sonuçların siyasete verdiği talimatlar iyi okunmalı. Her seçimin bizim demokrasi kalitemizi daha da artırması lazım. Türkiye'de kurulan her parti Türkiye partisidir. Sonuçlara bakınca bölgesel sıkışmalar görülüyor" diyen Meclis Başkanı Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarına ilişkin ise Köşk'ün seçimi değil yerel seçim sonucu konuşulmalı" yorumunu yaptı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde sorun görmediğini ifade eden Çiçek, bu konuda kimin seçileceği ve etkilerinin ne olacağı gibi bir merakın söz konusu olduğunu vurguladı. 

"Şahıslarla ilgili değerlendirme yapmam"

"2007 seçimlerinde AYM'nin vermiş olduğu 367 kararı cumhurbaşkanlığı seçimini sıkıntıya soktuğu için bu krizi Türkiye'nin aşması lazım" diyen Çiçek, şahıslarla ilgili değerlendirme yapmayacağını, kuralı konuştuğunu söyledi.

Çiçek, "Yetki çatışması yaşanır mı?" sorusuna ise şu cevabını verdi

"Bugünkü anayasamıza göre çok yetkili bir cumhurbaşkanı var, halkın seçmesi ile daha da yetkili. Eskiden sembolikti. En az yüzde 50 ve daha fazla oyla seçilmiş olacak. İkinci tura kalırsa bu daha da yükselir. Ama buna karşılık bu kadar yetki kullanacak ama hiçbir sorumluluğu yok. Bugün de  yok halk seçmiş olması halinde de yok. Her türlü yetkisi var hiçbir sorumluluğu yok.

Çok yetkili bir cumhurbaşkanı sorumsuz, çok etkili olmak mecburiyetinde olan bir başbakan. Bu ister istemez birçok yetki problemi de çıkarır, bir kısım tartışmaları kesinlikle çıkaracak. Siyaset kurumu buna çözüm bulmak zorunda. Anayasa değişmezse sorun kişilerin demokratlığına kalır. Rahmetli Turgut Özal ile çalıştım. Sabır küpü gibi bir adamdı."

"Aday senaryolarına giremem"

Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan'ın aday olup olmayacağı ve Gül'ün yeniden başbakanlığa dönüp dönmeyeceği konusunda şu değerlendirmelerde bulundu.

"Ben o değerlendirmeyi yapmam. Siz kuralı konuşmayacaksınız falanca olursa nasıl oluru konuşacaksınız... Ben 1 kilogram 1000 gram diyorum. Aday senaryolarına giremem." dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını değerlendirdi

Çiçek, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına ilişkin ise, "Özgürlük esastır. Çağımız özgürlükler çağı. Ama özgürlük sorumsuzluk değildir, hiçbir özgürlük de sınırsız değildir. Kuralları ortaya koyalım sonra kim doğru söylüyor bakalım. Özgürlüklerin kötüye kullanılmaması gerekiyor. Özgürlük-sorumluluk dengesi iyi kurulmalı.

Kişisel başvuru hakkı varsa, içtihatları da yeni oluşacak. Her başvuru ille de kabul edilecek diye bir şey yok. Meclis seçimlerine girmezden evvel sosyal medya ile ilgili bir kısım düzenlemeler yaptı. Bunlar yeni uygulamaya başlatılıyor. Endişe etmeye gerek yok. Kural bazında bu tartışmaları o zaman mesele kalmaz. Kişileri olayları konuşmak bizim işimize geliyor."

Çiçek, 4 eski bakan hakkındaki soruşturma önergelerinin birleştirilip birleştirilmeyeceğinin sorulması üzerine de "Sayın bakanların Meclis Başkanlığına ve parti grubuna müracaatları var. 5 tane de önerge verildi. Birisi AK Parti'nin tümünü kapsayan ve CHP'nin her birini kapsayan önerge. 3 Mayıs'tan önce bu konu Genel Kurul'da konuşulur. Soruşturmalar partilerle ilgili değil vekillerle ilgili. Evvelden danışma kurulunda konuşacağız. Ayrı ayrı mıdır birlikte midir tartışılıp karara bağlanacak. Soruşturma açılırsa 15 kişilik komisyon kurulur." yanıtını verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir