Meclis'in 'torba tasarı' mesaisi sürüyor

TBMM Genel Kurulu'nda İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın müzakerelerine devam edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, Ramazan Bayramı nedeniyle ara verdiği "torba tasarı" mesaisine yarın başlayacak. TBMM Genel Kurulu'nda 15 Temmuz'da görüşülmeye başlanan 150 maddelik İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın müzakerelerine 83. maddeden devam edilecek. Tasarının, 2 haftalık mesainin ardından yasalaşması bekleniyor. 

Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren tasarının getirdiği yeni düzenlemelerden bazıları ana başlıklarıyla şöyle:

- Sendikalarda işkolu barajı yüzde 1'e sabitlenecek. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 1 üye şartı, Ekonomik ve Sosyal Konseye üye konfederasyonlara üye olmayan sendikaları için yüzde 3 olarak uygulanacak.

- Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. Buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek.

- İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek

- Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

- Doğumla Türk vatandaşı olup çıkma izni alarak Türk vatandaşlığını kaybedenlerin, yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için sosyal güvenlik açısından borçlanmalarına imkan tanınacak.

- Köy ve mahalle muhtarları, hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. Borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

- Tüp bebek deneme sayısı 3'e yükseltiliyor.

- Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve diğer kamu ve kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malullük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilebilecek.

- Bazı kamu alacaklarında faiz, cezai faiz, gecikme faizi, gecikme zammı Yİ-ÜFE oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

- Soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. Söz konusu kazada ölenlerin SGK'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

- Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek

- 31 Aralık 2014 tarihine kadar 35 bin öğretmen atanacak.

TBMM Genel Kurulu, torba tasarı mesaisinde, pazartesi ve cuma günleri saat 14.00'de, salı, çarşamba ve perşembe günleri ise saat 13.00'de toplanacak. Genel Kurul, gece geç saatlere kadar çalışmalarına devam edecek. Genel Kurul, tasarının bu hafta yasalaşmaması halinde, 10 Ağustos Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı 1. tur seçimi nedeniyle, 9-10-11 Ağustos cumartesi, pazar ve pazartesi günleri çalışmayacak, 12 Ağustos Salı günü çalışmalarına devam edecek.

Avukat dosya içeriğini inceleyemeyecek

TBMM Genel Kurulu'nda, torba tasarının yasalaşmasının ardından, AK Parti Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can'ın, "avukatın dosya içeriğini incelemesi ya da belge örneği alması yetkisini kısıtlayan" tek maddelik, Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek.

Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'yle getirilen düzenleme, geçen Şubat ayında kabul edilen Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştı. 

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, soruşturmanın gizliliği nedeniyle avukatların soruşturma dosyalarının içeriğini incelemesi ve belgelerin örneğini almasının yolu açılmıştı. 

AK Parti'li Can'ın teklifiyle tekrar eski düzenlemeye dönülüyor. 

Buna göre, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek. 

Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanakla bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hazır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar için ise bu kısıtlama uygulanmayacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir