Meclis'te gündem tarım ve hayvancılık

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 2014 yılı bütçesi görüşmelerinde Bakanlığın icraatlarıyla ilgili bilgi verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, bakanlığının 2014 yılı bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, tarım sektörünün hükümetlerinin icraatlarıyla 1960 yılından bu yana ilk defa son 10 yılın 9 yılında pozitif  büyüme göstererek, en istikrarlı dönemine ulaştığını belirtti.

Sektörün 62 milyar dolar toplam tarım hasılasına ve 3 bin 591 dolar kişi başı gelire sahip güçlü bir konuma geldiğini ifade eden Eker, 10 yıl önce tarımsal hasıla itibariyle tarım sektörünün dünyada onbirinci,  Avrupa'da dördüncü sırada olduğunu, 2008'den bugüne kadarda dünyada yedinci, Avrupa'da ise birinci sıradaki konumunu koruduğunu söyledi. 

Eker, Türkiye'nin 2002 yılında 161 ülkeye bin 480 gıda maddesi, tarım ürünü ihraç ederken, bugün bu ra 188 ülke ve bin 663 ürün ihracatına çıktığını belirterek, ülkenin sanayisinin de tekstilinin de büyüdüğünü kaydetti. 

Hükümetleri döneminde Türkiye'nin buğday ihracatında dünyada birinci ve ikinci olduğunu ifade eden Eker, Türk tarımının da dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi desteklendiğini, devraldıklarından  bugüne kadar destekleri 5 kat artırdıklarını bildirdi.  

Bitkisel üretimde uyguladıkları ve Ar-Ge politikalarıyla verdikleri desteklerle 2013 yılında Cumhuriyet tarihinin üretim rekorlarının kırıldığını vurgulayan Eker, buğday üretiminin 22 milyon tona, mısır üretiminin 5.9 milyon tona, çeltik üretiminin 900 bin tona, ayçiçeği üretiminin 1 milyon 500 bin tona çıktığını söyledi. 

Meyve üretiminin 13 milyon tondan 18 milyon tona, sebze  üretiminin ise  25 milyon tondan 28 milyon tona ulaştığını belirten Eker, şunları söyledi: 

Muhalefetin tutumunu eleştiren Eker, Türkiye'de arazi parçalanmasının tarımda önemli bir sorun olduğuna işaret ederek, "Gelin 'Miras Yasası'nı birlikte değiştirelim' deyin, birlikte sizinle birlikte mücadele edelim" dedi. 

Eker, tohum gen bankası kurduklarını, havza bazlı üretim  modeliyle uydulardan parsel tanımlama sistemine entegre edilerek, doğru ürünlerin  doğru yerlerde doğru miktarda üretilmesi projesini  2014 yılı içinde başlatacaklarını söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir