Merkez Bankamız piyasanın önünden gitsin

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin yeterli olmadığını belirterek, "Merkez Bankası piyasanın arkasından geliyor. Biz bunun tam tersini istiyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası'nın faiz indiriminin yeterli olmadığını belirterek, "Merkez Bankası piyasanın arkasından geliyor. Biz bunun tam tersini istiyoruz" dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Gayri Resmi Bakanlar Toplantısı için Paris’te bulunan Zeybekci, Türkiye'nin OECD Daimi Temsilciliği Konutu'nda gazetecilerle bir araya geldi.

Merkez Bankası'nın faiz kararına tepkisinin çok net olduğunu, gösterge faiz aşağı giderken TL'nin değer kazanmaya devam ettiği bir ortamda yapılan indirimin yeterli olmadığını belirten Zeybekci, piyasanın da indirimi yeterli bulmadığının görüldüğünü anlattı.

Merkez Bankası'nın piyasanın arkasından geldiğini, kendilerinin bunun tam tersini istediklerini dile getiren Zeybekci, "Merkez Bankamız piyasanın önünden gitsin, piyasa Merkez Bankası'nı takip etsin. Bunları sadece Merkez Bankamızı eleştirmek için söylemiyorum. Bunun tam tersi olduğu durumları yaşadık" dedi.

"Türkiye’de faizler yüksek, cazip. Dünyadaki sıcak para TL talep ederek, TL'nin değerini yükseltmesini istemiyoruz. TL’ye girip ondan sonra faize yatırım yapmanın Türk ekonomisi için iyi olduğunu zannetmiyorum" diyen Zeybekci, IMF, Dünya Bankası ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili büyüme beklentilerini aşağı yönde revize ederken kendisinin, "Tıpış tıpış yukarı yönde revize edecekler" dediğini anımsattı.

Bakan Zeybekci şöyle devam etti:

"Yüksek faiz, yatırım yapmamak, üretmemek, istihdam yaratmamak, ihracat yapmamak, tüketmemek demek, ithalatın cazip hale gelmesi ve ithalatla Türkiye’nin büyümesi demek. İstediğimiz bunun tam tersi, ihracatımızı arttırmak, şu anki yüzde 10 ortalamayla ihracat artışı beklentimizi yıl sonuna kadar devam ettirebilmek. 166 milyar dolar hedefimizin daha da üzerine çıkmak. Türkiye olarak bu konudaki kararlılığımız devam ediyor. Merkez Bankamızı da burada günah keçisi haline dönüştürmemek lazım."

OECD Gayri Resmi Bakanlar Toplantısı'nda sorumlu iş idaresi, işyerlerindeki kalite, çalışma ortamlarının güvenliği konularını görüşeceklerini söyleyen Zeybekci, toplantı gündemine Türkiye’nin oluruyla Soma’da yaşanan maden faciasının de eklendiğini belirtti.

Nihat Zeybekci, Soma ile ilgili, "Türkiye için her şeyi yeniden gözden geçirme adına bir fırsat olarak değerlendirmeli. Fırsat demekten kastım bir daha yaşanmaması için bize çok büyük bir uyarı olmalı. Türkiye olarak bununla ilgili almakta olduğumuz  ve alacağımız tedbirleri buradaki dostlarımızla, ortaklarımızla paylaşmak niyetindeyiz" dedi.

Soma'daki olayın sonuna kadar araştırılması gerektiğini vurgulayan Zeybekci, sözlerini, "Kişisel olarak gördüğüm, yazılı kurallarda gayet iyiyiz. Yazılı kuralları hukuki zeminde oturtmakta gayet iyiyiz ama uygulamada maalesef denetimini yanlış yaptığımız kanaatindeyim. Birçok alanda özel sektöre denetimi bıraktığımız alanlarda çok başarılı olduğumuzu görüyoruz" diye tamamladı.