Merkez Bankası, faizi indirecek mi?

Piyasalar, bugün Para Politikası Kurulu'ndan çıkacak faiz kararını bekliyor. Ağırlıklı görüş faizde bu ay indirim olmayacağı yönünde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak ayında yaptığı sert faiz artışı ardından hükümet kanadından faiz indirimleri yapılması gerektiği yönündeki açıklamalara
karşın, nisan ayı toplantısında faiz tarafında yeni bir adım atılması beklenmiyor.

Reuters'ın 16 katılımcı ile gerçekleştirdiği ankete katılan kurumların 15'i 24 Nisan'da TCMB'nin kısa vadeli faizlerde bir değişikliğe gitmesini beklenmezken, bir katılımcı marjinal fonlama oranında indirim bekliyor. Öte yandan iki katılımcı bu ay itibariyle TL ZK'lara faiz uygulamasına başlanabileceğini öngörüyor.

Garanti Yatırım nisan ayında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan, TL cinsi zorunlu karşılıklarda (ZK) ise 50-100 baz puan arası indirim beklerken, TL cinsi ZK'lara yıllık yüzde 4 faiz uygulamasına başlanabileceğini de öngörüyor.

Başçı daha önce yaptığı bir açıklamada, ekonomideki gidişata, bankacılık sektörü ve kredi büyümesindeki gelişmelere bağlı olmak şartı ile gerekirse TL cinsi zorunlu karşılıklara faiz ödenebileceğini ve ilk adım olarak yüzde 2.5-3 faiz ödenmesinin uygun olacağını belirtmişti.

HSBC Portföy de bu ay itibariyle TL cinsi ZK'lara yüzde 3-3.5 aralığında faiz uygulamasına başlanabileceğini, Şeker Yatırım ve ING Bank Haziran itibariyle yüzde 3, Finansbank ise yüzde 2.5-3 faiz uygulamasına başlanabileceğini öngörüyor.

Ziraat Yatırım ise bu ay itibariyle ROK'da indirim yapılabileceğini ve TL ZK'lara faiz uygulamasının başlayabileceğini söylerken, ilk faiz indiriminin Eylül'de yapılmasını ve politika faizinin yıl sonunda yüzde 8.5 seviyesine gerileyebileceğini öngörüyor.

TCMB'nin TL ZK'ların döviz olarak tutulabilmesi için yüzde 30'a kadar olan ilk dilim için uyguladığı katsayı 1.4.

İlk faiz indiriminin Haziran'da yapılmasını bekleyen Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Elif Girgin, "Yıllık enflasyonun düşüş trendine girmesinin beklendiği hazirandan önce faizlerde yapılacak bir indirim, son dönemde fiyat istikrarının önemine agresif vurgu yapıldığı dikkate alındığında TCMB için bir kredibilite sorunu yaratabilir" dedi.

Başçı, TCMB'nin 17 Nisan'daki 82'nci Olağan Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada, enflasyonun tek haneye indirilmesinin "çok önemli" bir kazanım olduğunu ancak fiyat istikrarından tam olarak söz edebilmek için enflasyonun yüzde 4.5 ve altına inmesi gerektiğini söyledi.

Enflasyonun bu yıl haziran ayından itibaren aşağı yönlü bir trend izleyeceğini belirten Başçı, yılın ise yüzde 5 olan hedefin "oldukça üzerinde" tamamlanacağını söyledi.

Başbakan Tayyip Erdoğan 4 Nisan'da yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve PPK'nın yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından Kayseri'de konuşan Başçı ise zamanlaması PPK tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini açıkladı.  

Başçı konuşmasında ayrıca likidite politikasıyla günlük faiz indirimi yapabildiklerini o nedenle de ara toplantıya ihtiyaçları olmadığını hatırlatırken, sonraki günlerde ise TCMB piyasada daha fazla likidite bırakıp ortalama fonlama maliyetini mevcut politika bileşiminde olabilecek en düşük seviyeye, yüzde 10'a kadar düşürerek piyasada "ölçülü" bir faiz indirimi etkisi yaratmıştı.  

TCMB'nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 10, gecelik marjinal fonlama oranı yüzde 12, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 11.5, borçlanma faiz oranı ise yüzde 8 seviyesinde bulunuyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir