Merkez Bankası'nda kritik genel kurul

Hasan Türedi, Lokman Gündüz ve Vehbi Çıtak'ın görev süreleri doluyor. Özerklik tartışmalarının yaşandığı bir dönemde, genel kurul toplantısının mihenk taşı olacağı düşünülüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası’nın 17 Nisan'da gerçekleşecek, 82. Olağan Genel Kurulu'nda geçen yıla ait hesapların onaylanmasının yanı sıra, görev süreleri 30 Nisan'da dolacak iki Banka Meclisi üyesi ve bir Denetleme Kurulu üyesi için seçim de yapılacak.

Hasan Türedi, Lokman Gündüz ve Vehbi Çıtak'ın görev süreleri sona eriyor. 1 Mayıs 2010'dan bu yana Denetleme Kurulu üyesi olan Hasan Türedi'nin yeniden seçilmesinin önünde bir engel yok. 1 Mayıs 2005'ten beri Banka Meclisi üyeleri olan Lokman Gündüz ile Vehbi Çıtak’ın da yeniden seçilmesi mümkün. Bu arada Gündüz ve Çıtak, mevcut Para Politikası Kurulu'nda (PPK) yer almıyor.

TCMB PPK; başkan ve dört başkan yardımcısının yanı sıra, başkanın önerisiyle ortak kararla atanmış üye Abdullah Yavaş ve Banka Meclisi üyeleri arasından seçilen bir üyeden oluşuyor.

Mevcut PPK'da Banka Meclisi'ni 3 Kasım 2011'de Banka Meclisi Üyeliği'ne seçilen Ahmet Faruk
Aysan temsil ediyor.

TCMB'de başkan ve başkan yardımcıları beş, Banka Meclis üyeleri üç yıllığına görev alıyor.

Görev süresi dolanların aynı görevde devam etmelerinin önünde bir engel bulunmuyor.

Erdem Başçı, 9 Nisan 2011 tarihinde TCMB Başkanı olarak atanmıştı.

Genel kurul toplantısı mihenk taşı olacak

Hükümet 17 Aralık'ta başlayan rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardında Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet hareketine mensup kişileri görüyor ve devletin içinde çeşitli kurum ve kademelerde yer alan bürokratların devlete "paralel bir yapı" oluşturarak, hükümete dönük darbe girişiminde bulunulduğunu iddia ediyor.

Başbakan Erdoğan'ın 30 Mart'taki yerel seçimlerin ardından Hizmet hareketine mensup özellikle yargıda ve emniyetteki kişilerin görevden alınmaları ya da görev yerlerinin değiştirilmesi, sıranın başta cemaatin etkisinin güçlü olduğu iddia edilen Merkez Bankası olmak üzere ekonomiden sorumlu kurumlara geldiği yorumlarına neden oluyor.

Öte yandan, analistler, Erdoğan'ın TCMB'nin ocak ayı sonunda olağanüstü PPK toplantısı ile faizleri sert şekilde yükseltmesinden memnun olmadığı ve PPK'nın yine olağanüstü toplanarak faiz indirimine gitmesi gerektiği çağrısı yaptığı bir dönemde, genel kurul toplantısında yapılacak seçimlerin hükümetin tavrını göstermesi açısından önemli olacağına işaret ediyorlar.

Bir bankacılık sektörü uzmanı, "Merkez Bankası'nın genel kurul toplantısı mihenk taşı olacak. Burada yapılacak atamalar merkez bankasına müdahalenin hangi boyutta olduğunu anlatacak" diye konuştu.

Bir başka analist ise, Banka Meclisi'nin idare, teşkilat ve hizmetleri ile personeline ilişkin olarak hazırlanan düzenlemelerin onaylanması, personel kadrolarının onaylanması, PPK kararına bağlı konular dışında Başkanlık tarafından incelemeye sunulacak hususlar hakkında karar alma yetkisi olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi: "Başbakan'ın TCMB Başkanı'nın izlediği faiz politikası nedeniyle bir rahatsızlığı olduğu aşikar, dolayısıyla bu genel kurulda Banka Meclisi'ne seçilecek kişilerin hükümete yakın olması Başkan'ın karar mekanizmalarını zorlayabilir ve bazı konularda işleyişi zorlaştırabilir" dedi.

Başbakan “faiz düşürülmeli” demişti

Erdoğan, 4 Nisan'da yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ardından faizlerin düşmeye başladığını ve Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yeniden olağanüstü toplanıp faizleri düşürmesi gerektiğini söylemişti.

TCMB Başkanı Erdem Başçı ise 7 Nisan'da Kayseri'de katıldığı toplantıda, zamanlaması Para
Politikası Kurulu (PPK) tarafından belirlenmek üzere faiz indirimi yapabileceklerini ancak büyük
montanlı indirim beklenmemesi gerektiğini kaydetmişti.

TCMB, 28 Ocak'taki ara PPK toplantısı ile global piyasalarda gelişmekte olan ülkelere dönük
risk iştahının azalması ve içerideki siyasi gerginliğin tetiklediği kur ve enflasyon artışını kontrol altına alabilmek için para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitmiş ve bu kapsamda operasyonel çerçevesini sadeleştirirken, temel fonlamanın yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltilen haftalık repo faizinden yapılacağını açıklamıştı.

Perşembe günü gerçekleşecek Genel Kurul'un ardından PPK 24 Nisan'da toplanacak; 30 Nisan'da ise TCMB yılın ikinci Enflasyon Görünümü Raporu'nu açıklayacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir