Mersin'de çilek hasadı başladı

Silifke ilçesinde serada üretilen çileğin kilosu 10 liradan alıcı buluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MERSİN - Silifke ilçesinde serada üretilen çileğin hasadına başlandı. 

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, ilçe genelindeki yaklaşık 20 bin dönüm arazide 80 bin ton çilek üretildiğini ve ürünün hasadına başlandığını söyledi. Yaklaşık 20 bin ton çileğin Rusya başta olmak üzere talebe göre çeşitli ülkelere ihraç edileceğini aktaran Can, "Silifke çileği tüm dünyada tanınır hale geldi. Böylelikle yoğurduyla tanınan Silifke artık çileğiyle de ün kazanmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için çalışıyorlar. Büyük bir çoğunluğu yurt dışına ihraç edilirken diğer kısmı da iç piyasada tüketiliyor" diye konuştu. 

Çileğin ilçede istihdama da katkı sağladığının altını çizen Can, ekiminden hasat sezonuna kadar çilek üretiminde yaklaşık 10 bin kişinin çalıştığını aktardı. İstihdamdan Suriyelilerin de faydalandığını kaydeden Can, şöyle devam etti: 

"Temmuz ayı sonu itibariyle tarlaların hazırlanıp ardından dikimin yapılması, ardından gelen süreçte budanması, ilaçlanması, gübrelenmesi, yabani ot ile mücadelesi ve toplanması gibi çalışma süreci haziran ayına kadar devam eder. Silifke'de yaklaşık 3 bin aile çilek işiyle uğraşır. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 10 bin kişi, çilek üretimi sayesinde ekmek kapısı buluyor. Çilek toplama sezonunda ise Silifkelilerle Şanlıurfa, Kahramanmaraş'tan gelen işçiler ve ülkelerindeki iç savaştan kaçıp Türkiye'ye sığınan Suriyeliler de çalışıyor. Bu da Silifke'de önemli bir istihdam yaratıyor.'' 

Atayurt Mahallesi'nde çilek üreten Emre Çalıklı ise serasında ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Topladıkları yaklaşık 200 kilogram çileği kilosu 10 liradan sattıklarını ifade eden Çalıklı, ürünlerinin organik olduğunu herkesin gönül rahatlıyla Silifke çileğini tüketebileceğini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir