Mevcut not ve görünüm siyasi riskleri yansıtıyor

Moody's, Türkiye'nin mevcut kredi notu ve not görünümü iç siyasi riskleri yansıttığını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin Baa3 olan kredi notu ve durağan seviyesindeki not görünümünün siyasi riskleri yansıttığını açıkladı

Reuters'ın soruları üzerine yaptığı açıklamada, Moody's 2 Aralık'ta yayınladıkları değerlendirmeyi koruduklarını, iç siyasetin Türkiye için belirgin risk oluşturduğu belirtilerek, "Ancak Türkiye'nin Baa3 olan kredi notu ve durağan not görünümü bu riskleri yansıtıyor" dedi.

Moody's açıklamasında, "Dış dengesizlikler belirgin düzeyde kaldığı sürece Türkiye'nin kredi notundaki yukarı yönlü hareketi ödemeler dengesi faktörleri sınırlayacak" dedi.

Kamu maliyesinde sağlanan iyileşmenin tersine dönmesi veya dış sermaye akışlarının ani ve kalıcı şekilde durması halinde kredi notunda aşağı yönlü risk oluşacağı belirten Moody's yetkilileri, "Türkiye'deki siyasi riskin azalması, kredi notuna dair başka iyileşmeler olmadığı sürece kredi notunda yukarı yönlü hareketi tetiklemek mümkün değil" dedi.

Türkiye'nin kredi notu Moody's tarafından Mayıs 2013'te "Baa3" ile yatırım yapılabilir seviyesine çıkarılmıştı. Kurumun kredi notu görünümü de durağan seviyesinde bulunuyor. Standard Bank gelişmekte olan piyasalar araştırma bölümü müdürü Timothy Ash, "Fitch, Moody's hatta S&P'nin bile şu anda mevcut kredi notlarını koruyacaklarını düşünüyorum. Kredi kuruluşlarının ne yatırım yapılabilir notu kaybettirecek ne de kazandırabilecek yönde büyük bir adım atmaya hazır olduğunu düşünmüyorum. Kurumlar bence politik risklerin nihayetinde sona ereceğini ve bunun da muhtemelen seçim döneminde gerçekleşeceğini düşünüyorlar" dedi.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de dün bir açıklama yaparak siyasi krizin Türkiye'nin "BBB-" olan kredi notunu etkilemediğini ancak kredi itibarını zayıflatabileceği uyarısında bulunmuştu. Analistler, Fitch'in açıklamalarının ardından Türkiye'nin not görünümünün durağandan negatife çekilebileceğini söylediler.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu Kasım 2012'de yatırım yapılabilir seviye olan BBB-'ye yükseltmiş, kredi notunun görünümünü ise "durağan" olarak belirlemişti.

Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu S&P ise kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altı olan "BB+", not görünümünü ise "durağan" olarak değerlendiriyor.