Mevduatta stopaj indirimi geldi

TL mevduatın faiz getirisi ve katılım hesaplarına ödenen kar payları üzerinden alınan yüzde 15'lik stopajın oranı 6 ay-1 yıl arası vadede yüzde 12'ye, 1 yılın üstündeki vadede yüzde 10'a çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Döviz mevduatına yürütülen faizler ve döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından alınan stopajın oranı ise 6 aya kadar vade için yüzde 18'e çıkarılırken, 6 ay-1 yıl arası için yüzde 15, bir yılın üzerindeki vadeliler için yüzde 13 olarak belirlendi.

Hesap uzun vadeliyse, vade dolmadan yapılacak çekimlerde de faiz alınabilecek. 1 yıl ve daha uzun vadeli mevduat ve katılım hesaplarında, hesap sahiplerine vade bozulmadan ve faiz-kar payı kaybı yaşanmaksızın, hesabın normal vadesinden önce iki defa çekme hakkı getirildi. Birikimli hesaplarda bu hak, üç defaya kadar kullanılabilecek. 

Bu şekilde toplamda anaparanın yüzde 50'sine kadar çekim yapılabilecek. Çekilen kısma ait o tarihe kadar birikmiş faiz-kar payı da ödenecek.

Naki BAKIR

ANKARA- Ulusal tasarruf oranının artmasına katkı sağlayacak olan mevduatta uzun vadeyi teşvik edici düzenlemeler yürürlüğe girdi.

Mevduat faizi ve katılım hesabı kar paylarından alınan yüzde 15'lik stopajın oranı vadeye göre kademelendirilerek, 6 ay-1 yıl arası vadeli hesaplarda yüzde 12'ye; 1 yılın üstünde yüzde 10'a çekildi. Uzun vadeli mevduat ve katılım hesaplarında; hesap sahiplerine vade bozulmadan ve faiz-kar payı kaybı olmadan, hesabın normal vadesinden önce çekme hakkı getirildi.

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli TL mevduat hesaplarında faiz getirisi üzerinden yapılacak stopajın oranı yüzde 15 olarak uygulanmaya devam edecek. Stopaj oranı, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) hesaplarda yüzde 12, bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 10 olarak uygulanacak. Katılma bankaları tarafından katılma hesabı karşılığında ödenen kar paylarında da aynı vade ayrımı ve stopaj oranları geçerli olacak.

Döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizlerden ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından alınan stopajın oranı ise 6 aya kadar vadeli hesaplar için yüzde 18'e çıkarıldı. Döviz hesaplarında 6 aydan 1 yıla kadar olan vadedeki hesapların faiz getirisi üzerinden yüzde 15, bir yılın üzerindeki vadelilerin getirisinden de yüzde 13 stopaj alınacak.

[PAGE]

Mevduat ve döviz tevdiat hesaplarının stopaj oranlarına ilişkin düzenleme, bugünden (2 Ocak) itibaren vadesiz ve özel cari hesaplara ödenecek faizler ve kar payları ile söz konusu tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilenen vadeli hesaplara ödenecek faizler ve kar payları için uygulanacak.

nbakir3-001.jpg

Vade dolmadan çeken de faiz alabilecek

Öte yandan vadesi bir yılı aşan hesaplar için vade yapısı bozulmadan ve faiz-kar payı kaybı yaşanmaksızın vadeden önce anaparanın bir kısmını ve birikmiş faizini çekme kolaylığı getirildi. Bu düzenle, olası ani nakit gereksinimlerini düşünerek uzun vadeli hesap açmaktan kaçınan tasarruf sahiplerinin çekincesini ortadan kaldırıyor.

Mevduat ve Kredi Faiz Oranları ve Katılım Hesapları Kar ve Zarara Katılma Oranları ile Özel Cari Hesaplar Dahil Bu işlemlerde Sağlanacak Diğer Menfaatler Hakkında Karar'da bu yönde değişiklik yapan Bakanlar Kurulu Kararı da Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre 1 yıl ve daha uzun 1, 3, 6 ay ve yıllık faiz-kar payı birikmiş faizi çekme hakkı tanınacak. Birikimli hesaplarda ise bu hak üç defaya kadar kullanılabilecek. Bu şekilde toplamda anaparanın yüzde 50'sine kadar çekim yapılabilecek. Bu koşullarla yapılacak vadeden önce çekimlerde, çekilen kısım için biriken faiz –kar payının yüzde 100'üne kadar, belirtilen değerlerin ödemeli hesaplarda, bankalarca hesap sahiplerine vadeden önce en fazla iki defa üzerindeki çekimlerde ise birikenin en çok yüzde 50'sine kadar faiz-kar payı ödenebilecek.

Uygulamada, vadesinden önce bankaların onayı ile çekilen vadeli mevduata vadesiz mevduat faiz oranı uygulanıyor. Bankalar vadesiz mevduata "sıfır" faiz uyguladığı için vadeli mevduatını vadesinden önce çeken hesap sahipleri faiz alamıyor. Vadesinden önce katılım bankalarının onayı ile çekilen katılma hesaplarında ise hesap sahibine, hesabın ait olduğu vade grubunun hesabın kapatıldığı tarihte kar göstermesi durumunda o güne kadar hesap sahibince yatırılmış tutar kadar, zarar göstermesi durumunda ise birim hesap değeri kadar ödeme yapılıyor.