Milli petrol şirketi TPAO gemiyi Norveç'ten alıyor

Milli petrol şirketi TPAO'nun, sismik geminin alımı için Norveçli Polarcus ile anlaşmak için masaya oturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

Geminin fiyatının 165 milyon dolar olduğu belirtiliyor. DÜNYA'ya konuşan Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, "TÜBİTAK ve MTA gibi TPAO da bu gemiyi Türkiye'den tedarik edebilirdi" diyerek geminin dışardan alınacak olmasına tepki gösterdi.
 
Murat ERDOĞAN
 
İSTANBUL - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Türk karasularında sismik araştırmalar yapmak için alınacak geminin son görüşmelerine geldi. Çeşitli teklifleri değerlendiren TPAO, Norveç merkezli Polarcus ile kontrat için son görüşmeleri yapıyor. Fiyatı 165 milyon dolar olduğu belirtilen gemi için pazarlık yapıldığı iddia edildi.
 
Milli petrol şirketi TPAO, Karadeniz ve Akdeniz'de petrol araştırmaları için alacağı geminin şirketiyle masaya oturdu. Görüşmeler olumlu sonuçlanırsa TPAO, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nden önce sismik gemisini alan kurum olacak. Hatırlanacağı gibi MTA, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile sözleşme imzalamış, SSM de sismik geminin yapımı için İstanbul Tersanesi ile anlaşmıştı. Milli petrol şirketi TPAO ise tercihini İskandinav ülkelerden yana kullandı. Norveç merkezli deniz teknolojileri şirketi Polarcus Limited, filolarındaki bir geminin satışı için TPAO'nun kendilerini son görüşmeye davet ettiğini açıkladı.
 
2013'ün ilk çeyreğinde geliyor
 
Piri Reis sismik gemisinin araştırmalar için yeterli olmaması ve ciddi eleştiriler almasının ardından TPAO, Kıbrıs Rum Kesimi'nin Akdeniz'deki hamlesinin ardından yeni bir sismik gemi almaya karar vermişti. Çok yüksek teknolojik özelliklere sahip olan gemi, Türkiye'nin Akdeniz, Karadeniz ve Ege sularında petrol-doğalgaz rezervlerine yönelik de sismik çalışma yapabilecek. Şirketin filosunda bulunan ve 2011 yılında inşa edilen 'Polarcus Samur' adlı gemi üç boyutlu sismik araştırmalar yapabilen teknolojiye sahip. Şirket geminin satışı ile birlikte yönetimi, operasyonları ve personeli konusunda da TPAO'ya destek verecek. Norveçli şirket ayrıca TPAO'ya, yatırımın geri dönüşünün sağlıklı olması noktasında yardımcı olacak. TPAO'nun onay vermesi halinde 'Polarcus Samur' adlı geminin gelecek yılın ilk çeyreğinde
teslime edilmesi planlanıyor.
 
Geminin fiyatı 165 milyon dolar
 
Polarcus CEO'su Rolf Ronningen, devam eden görüşmelerle ilgili olarak "TPAO, üç boyutlu sismik gemi alımında son görüşme için bizi tercih etti. Başarılı işbirliğimizin olumlu sonuçlanacağına inanıyoruz" açıklamasını yaptı. Geminin fiyatı ile ilgili bir açıklama yapılmadı. Fakat DNB analistleri, adı geçen sismik gemi fiyatının 165 milyon dolar civarında olduğuna belirtiyor. Analistler Türkiye hükümetinin aslında 131 milyon dolar civarında yeni bir gemi siparişi verip 2014'ün sonunda teslim almak gibi bir yol izlediğini fakat sipariş vermek yerine 'Polarcus Samur'u almayı tercih etmiş olabileceklerini vurguladı.
 
TÜBİTAK ve MTA gibi TPAO da bu gemiyi Türkiye'den tedarik edebilirdi
 
TPAO'nunsismik gemi alımını DÜNYA-Perşembe Rotası'na değerlendiren Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak, bunun yanlış bir karar olduğunu belirterek "Böyle bir gemi için Norveç'e gidip gemi almanın ve dövizi dışarı vermenin bir anlamı yok. Bu tür teknelerde Türk gemi sanayi kendini ispat etmiş durumdadır" dedi. Benzer bir sismik gemiyi Çeksan Tersanesi'nde TÜBİTAK için inşa ettiklerini söyleyen Bayrak, "Uluslararası alıcıların da ilgisini çeken bir proje oldu. Bu yılın başında Brezilyalılara bu projemizi gösterdik ve büyük ilgi gösterdiler. Fakat böyle bir gemiyi ithal ettiklerinde ciddi bir vergi ödemek zorunda oldukları için pahalıya mal olacağını söylediler. Norveçli bir firma ile yaptığımız görüşmede de projemiz ilgilerini çekmişti. Dolayısıyla İstenilen ekipmanlar şartnameye koyulur ve Türk tersanelerden de teklif alınabilirdi. TPAO'nun böyle bir ihaleye çıktığını  veya Türk tersanelerinden teklif aldığını sanmıyorum. Meslektaşlarımdan da duymadım" açıklamasını yaptı. Birlik olarak görüşlerinin bu geminin Türkiye'den tedarik edilebileceği yönünde olduğunu dile getiren Bayrak "İhracat sayılmazsa bile cari açığı bir nebze kapatırdı. İç piyasada böyle bir geminin yapımına destek vermiş olurlar. MTA ve TUBİTAK bunu yaptı ve onlarca üniversite de bunu kendi ihtiyacına göre yaptırıyor. TPAO'dan da bunu yapmasını beklerdik" diye konuştu.
 
 
MTA'nın sismik gemisi Tuzla'da yapılıyor
 
[PAGE]
 
MTA'nın sismik gemisi Tuzla'da yapılıyor
 
Bir sismik gemi alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na yetki veren Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün gemisinin inşası Tuzla'da kurulu İstanbul Tersanesi'nde yapılıyor. İnşa edecekleri sismik geminin de çok büyük stratejik öneme sahip olduğunu dile getiren İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Çiftçigüzeli, nedenini şöyle açıkladı: "1999 depreminin ardından Fransa'dan bir gemi kiralandı ve denizaltı haritalarımız bizden önce Fransızların eline geçti. Bu geminin ardından kendi yer altı zenginliklerimizi ve bilgileri kendi gemimizle tespit edeceğiz."
Geminin bütün projesi ve dizaynının kendilerine ait olduğunu belirten Çiftçigüzeli, "Bu gemi de tamamlandığı zaman teknolojik özellikleri bakımından dünyada emsali olmayan bir gemi olacak. Bu geminin en önemli özelliği yer altı zenginliklerini bulmanın dışında deprem faylarının bulunmasında büyük rol oynayacak. Yer altında 2-3 boyutlu haritalar çıkarabilecek. Bu gemide yerli sanayi kullanım oranı yüzde 50 seviyesinde olacak' ifadelerini kullandı.