Mini BIST 30 opsiyon sözleşmeleri işleme açılıyor

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), yerli yatırımcıların opsiyon sözleşmelerine ilgisinin artmasını sağlamak için 19 Eylül'de Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerini işleme açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP), mevcut BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerine ilave olarak Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri Takasbank güvencesiyle 19 Eylül Cuma günü işlem görmeye başlayacak. 

Sözleşme büyüklüğü 1 adet dayanak varlığı temsil eden Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri halen işlem görmekte olan endeks opsiyon sözleşmelerinin yüzde 1'i büyüklüğünde olduğundan daha geniş bir yatırımcı kitlesine hitap etmesi ve yatırımcıların opsiyon sözleşmelerine ilgisinin artması bekleniyor.  

Borsa İstanbul VİOP, daha önce pay opsiyonları, BIST 30 Endeks opsiyonları ve dolar/TL opsiyonlarını işleme açarak sermaye piyasalarındaki ihtiyaçlar doğrultusunda opsiyon sözleşmelerindeki ürün çeşitliliğini arttırmıştı. Bu doğrultudaki yeni adım ise 19 Eylül Cuma günü tarihinde Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinin işleme açılması olacak. 

Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmeleri fiyat gösterimi açısından dayanak varlığı BIST 30 Endeks olan opsiyon sözleşmeleriyle aynı şekilde olacak şekilde belirlendi. 

Sözleşme büyüklüğü ise BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde 100 adet dayanak varlığı temsil ederken, Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde 1 adet dayanak varlığı temsil ediyor.  Mini endeks opsiyonlarında alınıp satılan fiyat seviyesi aynı zamanda sözleşme büyüklüğünü de göstereceğinden yatırımcılar açısından daha anlaşılabilir olacağı tahmin ediliyor. 

Avrupa tipi ve nakdi uzlaşmalı Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinde işlem saatleri halen işlem görmekte olan endeks opsiyon sözleşmeleri ile aynı olacak. 

Mini BIST 30 Endeks opsiyon sözleşmelerinin diğer unsurlarına ve işleyiş esaslarının detaylarına 433 sayılı VİOP İşleyiş Esasları Genelge'sinden ulaşılabiliyor. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir