Misafirinize şeker yerine ayran ikram edin

Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Merkezi EECP Tedavi Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, bayram ziyaretlerinde aşırı tüketilen şekerli gıdalar yerine, vücut için çok yararlı olan ayran veya kefir içeceği ikram edilmesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Merkezi EECP Tedavi Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, orucun vücuda sağladığı yararları uzun süre koruyabilmek için yaz günlerinde şekerli yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurgulayarak, "Bayramda konuklarımızı, az şekerli yiyecekler ile içecek olarak ayran ya da vücudumuz için çok yararlı olan probiyotiklerden zengin kefir ikram ederek ağırlayalım" tavsiyesinde bulundu.

Yazılı açıklama yapan Avcı, oruç sayesinde dinlenme şansı bulan sindirim organlarını bayramın başlamasıyla büyük öğünler ve özellikle şekerli gıdalarla yüklemenin sakıncalarına dikkati çekti. 

Avcı, toplumun zararlı bir alışkanlığı olduğuna işaret ederek, "Bayram dolayısıyla gelen konuklar, genellikle yüksek şekerli şerbetler içeren, baklava ve benzeri tatlılar ve şekerli içecekler ikram edilerek ağırlanıyor. Gün içinde birkaç ziyaret yapan bir kişi, her gittiği yerde bu tür ikramla karşılaşması sonucu çok yüksek derecede şeker almış oluyor. Konuk, iyi ağırlamak adına yüksek şekerle adeta zehirlenmiş oluyor" ifadelerini kullandı. 

"Aşırı şeker tüketimi pankreası yoruyor"

Şekerin alışkanlık ve bağımlılık yapan bir madde olduğuna değinen Avcı, şeker oranı yüksek besinler tüketmenin zararlarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Şekerli besinler kan şekerinin hızla yükselmesine, bunu düşürmek için pankreastan fazlaca insülin salgılanmasına yol açmaktadır. Bu fazla salgılanan insülin, kan şekerinin aniden düşmesine neden olarak acıkma hissi, çarpıntı, ter basması gibi belirtilerle insanı tekrar şekerli gıdalar almaya yönlendirmektedir. Sürekli şekerli gıdalara düşkün olan kimselerde bu durum bir süre devam ettikten sonra pankreas yorgun düşmekte, salgıladığı insülin kan şekerini düşürmeye yeterli olamamakta, aşırı susuzluk hissi, çok su içme, çok idrara çıkma yakınmaları ile şeker hastalığı ortaya çıkmaktadır."

"Yediğimiz hemen her besinde doğal şeker var"

Avcı, hemen her besin maddesinde şeker bulunduğunu, vücudun ihtiyacı olan şekerin bu besinlerden karşılanabileceğini belirterek, "Özellikle çocuklarımızı küçük yaşta şekerli besinlere alıştırmamaya özen gösterelim. Bayramda konuklarımızı, az şekerli yiyecekler ile içecek olarak ayran ya da vücudumuz için çok yararlı olan probiyotiklerden zengin kefir ikram ederek ağırlayalım" ifadesini kullandı.