MKK faaliyet yönetmeliği yenilendi

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun faaliyet, çalışma ve denetim esasları hakkında 2001 tarihli yönetmelik yenilendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.'nin (MKK) kuruluş, faaliyet, çalışma ve denetim esasları hakkında 2001 tarihli yönetmelik yenilendi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan MKK'nın kuruluş, faaliyet ilke ve esasları ile gelirleri ve kâr payı dağıtım esaslarını belirleyen yönetmeliğe göre,  MKK, Borsa İstanbul ve faaliyet izni verilen diğer borsalar ile Takasbank ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliğinde kurucu ortak olabilecek.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), MKK esas sözleşmesinde yer alan kâr payı dağıtım oranlarına ve pay sahiplerine esas sözleşme ile tanınan imtiyazlara sınırlama getirebilecek.

Yönetmeliğe eklenen geçici maddeye göre, MKK'nın mevcut Yönetim Kurulu üyeleri herhangi bir bilgi ve belge istenmeden görev süreleri sonuna kadar görevlerine devam edecekler.

SPK'nın 11 Temmuz 2013 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan yatırım hizmetleri ve faaliyetleri ile yan hizmetlere ilişkin esaslar hakkında tebliği (III-37.1) uyarınca, 1 Temmuz 2015 tarihine kadar saklama yetkisi almak üzere SPK'ya başvurmak koşuluyla MKK üyesi yatırım kuruluşlarının üyelikleri başvuruları sonuçlanıncaya kadar devam edecek.

Yönetmelik uyarınca MKK tarafından bu yönetmelikle getirilen düzenlemeler bugün itibarıyla bir yıl içinde yapılacak.