Mobil uygulama trafik kazalarında müşteri memnuniyeti yaratacak

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

Trafik kazalarında Kaza Tespit Uygulaması başlayalı neredeyse 7 yıl dolacak. Bu uygulama, kazalar sonrası trafiğin tıkanmaması için bir çözümdü. Trafik polisini beklemek yerine poliçelerle birlikte verilen Kaza Tespit Tutanağı (KTT) formu karşılıklı doldurup, mümkünse de resim çekilerek işlem başlamış oluyordu. Bu geçen süreçte trafik polisleri ve özellikle İstanbul trafiği rahatladı denilebilir. Tabii ki kaza sonrası tıkanıklıklar açısından söylüyorum bunu. Biraz zorlansak da sistem, geçen zamanda sigortalılar tarafından hızla uygulanmaya başlandı. Kaza yerine trafik polisi çağrılmasına gerek olmadığı için tabii ki biraz suistimale açık oldu. Bu arada Türkiye’deki tüm araçlardaki vuruklar, çizikler amcası yeğenine, dayısı yengesine şeklinde, hep de geri geri giderken yapılan kazalarla sigortacılara tamir ettirildi. 2008-2013 yılları arasında sigorta sektörü bu uygulama nedeniyle Türkiye genelinde tüm araçları tamir etti desek abartmış olmayız. Ve sektörün zararı hatırı sayılır derecede artmıştı. 

Mobil Kaza Tutanağı’na “eTR” ödülü

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) geçtiğimiz yıl Kaza Tespit Tutanağı formu yerine akıllı telefonlarda kullanılmak üzere bir uygulamayı hayata geçirdi. iOS ve Android uygulamaları cep telefonlarına indirenler bilgilerini girerek olay anında telaş yaşamıyorlar. Kimlik ve araç bilgilerinizi bir kez sisteme giriyorsunuz o kadar. Sigortalılar için büyük kolaylık. Mobil Kaza Tutanağı uygulaması TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) tarafından bu yıl 12’ncisi düzenlenen eTR ödülleri’nde “Kamudan Vatandaşa e-Hizmetler kategorisinde” birincilik ödülüne layık görüldü. Ödülü Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürü Gökhan Karasu aldı. Bu haber pek basında yer almadı ama çok önemli bence. 

Sigortalılar için büyük avantaj

Geçtiğimiz hafta SBM’yi ziyaret ettim. SBM Müdürü Aydın Satıcı’dan yeniliklerin yanında Mobil Kaza Tutanağı uygulaması ile ilgili bilgiler edindim. Çok etkilendiğimi belirtmem gerekiyor çünkü bu uygulama dünyada bir ilk. Uygulama çok yaratıcı, Aydın Satıcı ve ekibini kutlarım. ‘Bunun kime ne faydası var?’ diyebilirsiniz. Özellikle bir sigortalı için çok büyük bir kolaylık. Bu uygulamayı cep telefonuna indirip bilgilerine bir defa kaydeden kişi, Allah korusun kaza sonrası yaşanan panikten etkilenmeden işlemini hemen başlatabiliyor. Sigortalıya diğer faydası ise hasar hizmet sürecinin neredeyse yarı yarıya azalması. Tazminat alınacaksa süre ortalama 5 güne iniyor denilebilir. Şayet araç servise çekilecekse de, 1-2 gün de oradan kazanılmış oluyor. 

Memnuniyet için fırsat 

Uygulamanın sigorta şirketlerine faydası ise müşteri memnuniyeti olarak geri dönmesi denilebilir. Çünkü kaza olup mobil uygulama devreye girdiğinde bir dakika içerisinde sigorta şirketi bilgilendiriliyor. Şirket iki dakika sonra arayıp sigortalısına, “Geçmiş olsun, size hemen çekici gönderebiliriz” dese sigortalının memnuniyetini siz düşünün. Sigorta şirketleri henüz bu faydaların farkına varmış gibi gelmiyor bana. Bir tek Anadolu Sigorta poliçelerine kare kod uygulaması koyarak uygulamayı sigortalılarının kullanmasını teşvik ediyor. Bence sigorta şirketlerinin yanı sıra başta tüm acenteler olmak üzere bütün sigorta aracıları da sigortalılarına bu uygulamayı önermeli, hatta uygulamayı indirtip bilgileri kendileri o anda girmeli.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar