'Mobilya sektörü ihracatta 3 milyar doları aşacak'

100 binden fazla ziyaretçi beklenen İstanbul Mobilya Fuarı kapılarını açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI

İSTANBUL - MOSDER tarafından düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB) 11’inci kez kapılarını açtı. Açılışta konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “TÜİK rakamlarına göre sektör 2013 yılında 2.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2014 yılı rakamlarının henüz netleşmemekle birlikte 3 milyar doların üstünde olacağını düşünüyorum” dedi. Merdiven altı üretimin sektör adına büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Şimşek, finansman sıkıntısı yaşayan firmaların küçük ölçekli kaldığını söyledi. Binden fazla firmanın katıldığı fuara 100 binden fazla ziyaretçi bekleniyor.

Geçen yıl 3 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren mobilya sektörü, bu yıl 11'ncisi düzenlenen İstanbul Mobilya Fuarı'nda (İSMOB) bir araya geldi. CNR Holding, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) işbirliğinde, KOSGEB ve Ekonomi Bakanlığı desteğinde binden fazla firmanın katılımıyla düzenlenen ve 100 binden fazla ziyaretçi beklenen fuar Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımıyla açıldı. İstanbul Fuar Merkezi CNR-EXPO’daki açılışta konuşan Şimşek, “TÜİK verilerine göre sektör 2013'te 2.8 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. 2014 yılı rakamlarının henüz netleşmemekle birlikte 3 milyar doların üstünde olacağını düşünüyorum” dedi. 

Fuarın sektöre katkısına değinen Şimşek, şöyle konuştu: “İSMOB geçtiğimiz yıl sektöre 500 milyon dolarlık katkı sağladı. Bu yıl da sektöre 650 milyon dolarlık destek verecek. Önümüzdeki yıllarda fuarın sektöre katkısının inşallah 1 milyar dolar olacağını göreceğiz." Merdiven altı üretimin sektör adına büyük sıkıntı olduğuna işaret eden Şimşek, finansman sıkıntısı yaşayan firmaların küçük ölçekli kaldığını söyledi. 

Girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi için çalışma yapıyoruz 

Mobilya sektörünü Türkiye’nin önemli bir lokomotifi olarak gördüğünü belirten Şimşek, rekabet için mutlaka tasarım, araştırma ve geliştirmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl Ar-Ge desteklerinden yararlanmanın koşullarını bir miktar kolaylaştırdıklarını dile getiren Şimşek, şunları söyledi: "Sektör dünya ile rekabet edecekse, 2023'te 25 milyar dolarlık bir hacme, 10 milyar dolarlık bir ihracata ulaşacaksa, Ar-Ge ve tasarıma bugünden çok daha büyük önem vermesi gerekecek. Dünya mobilya sektörü yaklaşık 450 milyar dolar civarında. Bizim ihracatımız 3 milyar dolarla bunun yüzde 1’i düzeyinde. Dünyadan çok daha büyük pay kapmamız lazım. Onun için kurumsallaşmaya, tasarıma ve Ar-Ge’ye büyük önem vermeliyiz. Biz hükümet olarak tabi ki sektöre ilişkin maliyetlerin özellikle girdi maliyetlerini aşağı çekilmesi noktasında gereken desteği vereceğiz. Gereken çalışmayı yapıyoruz.” 

Sektör çalkantılara rağmen ihracatını artırdı ise başarıdır 

Türkiye’deki siyasi istikrarın sektördeki büyümeye olumlu katkı sunduğunu belirten Şimşek, “İstikrarın olduğu dönemlerde Türkiye hızlı büyüyor, kişi başına gelir büyüyor. Buna paralel sektör ürünlerine talep büyüyor. Sektör geçen yıl Ortadoğu’daki çalkantılara, Avrupa’daki krize rağmen ihracatını arttırmışsa bu sektörün büyük bir başarısı" dedi. 

Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya ve Rusya'dan katılım var 

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem de, Türkiye’nin daha önce böylesine büyük metrekareli bir fuar görmediğini söyledi. Fuarın 150 bin metrekare alanda, binin üzerindeki markanın katılımıyla düzenlediğini belirten Erem, “Fuara BAE, Bahreyn, Hollanda, İngiltere, İspanya, İtalya ve Rusya gibi çok sayıda ülkeden alım heyetleri geliyor” dedi. MOSFED Başkanı Ahmet Güleç de 2023'te 25 milyar dolar hacme ulaşacak olan sektörün en büyük destekçisi ve dünyaya açılan kapısının İSMOB olduğunu söyledi. MOSDER Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan da fuarda 500 firmanın ihracata destek için çalışacaklarını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir