Modern zamanlar prensesi

Hollywood’un altın çağının sevilen aktrislerinden Grace Kelly, kendisini Nicole Kidman’ın canlandırdığı filmin yanı sıra kısa bir süre önce Türkçe de yayınlanan biyografisiyle de yeniden sanatın gündeminde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

nermin-008.jpg

Bugün var mısınız Hollywood’un altın çağına keyifl i bir yolculuk yapalım, ne de olsa dünyanın en hızlı zaman makineleri daima sanatseverlerin emrinde. Tabii ki kitaplardan ve filmlerden bahsediyorum. Beni bugünlerde Hollywood’un altın çağına davet eden de bir kitap ve bir film zaten. Kitap, kısa bir süre önce rafl arda yerini aldı; Donald Spoto’nun kaleme aldığı “Grace Kelly: Biyografi.” Film de bizde sonbaharda vizyona girmesi beklenen “Grace of Monaco.” Özetle, zaman makinemizin ayar düğmesine Hollywood’un kuğusu Grace Kelly’nin yaşamını odaklayarak basacağız, bana katılırsanız. 

Dereceler kazanmış sporcu bir baba ve ağabeyin; otoriter bir annenin; girişkenliğiyle öne çıkan kızkardeşlerin arasında daima çekingen küçük bir kızdan Oscarlı bir aktrise, hatta Monaco Prensesliğine uzanan bir öykü bu. Yazar Spato, Alfred Hitchcock biyografisi yazarken Grace’le tanışmış ve gelişen dostluklarının da etkisiyle, ölümünden 25 yıl sonra yayınlamak üzere biyografisini kaleme alma izni almış prensesten. Kitapta, evliliğiyle biten Hollywood kariyerindekine uzak olmayan bir portre beliriyor: Stil sahibi, kırılgan ama gerektiğinde güçlü durmasını bilen, ayakları yere basan, zarif ve “dokunulamayacak kadar” güzel bir kadın. Kitabın keyfini kaçırmayacağım ama, okuyacakları bekleyenler arasında katı bir ailede yetişme öyküsünün, tiyatro yazarı amcasının da etkisiyle drama okumaya ve New York’a çekilişinin, modellik günlerinin, ilk filmlerinin, tabii Hitchcock ve Clark Gable başta olmak üzere yaşamına etki etmiş sanatçıların, daima ırkçılık karşıtı duruşunun, yıllarca acımasız bir üslupla konu edilen aşk hayatının ve elbette prenseslik yıllarının olduğunu belirtmeliyim. Grace'in biyografisini okuyup birkaç keyifl i filmini yeniden seyretmek, yazın uçuculuğuna çok yakışacaktır, benden söylemesi.

HAFIZALARDA YER EDEN 5 FİLMİ

1-450.jpg

Kelepçeli Aşık: Kelly-Hitchcock işbirliğinin en sevilen filmi, kuşkusuz Cary Grant’in de etkisiyle “To Catch a Thief.” Filmin en hüzünlü yanıysa bir kazada ölen Kelly’nin filmde çılgınca araba sürdüğü sahneler.

2-391.jpg

Arka Pencere: Yaşamı boyunca “fazla” bulunan Kelly, James Stewart'la oynadığı “Rear Window”da tıpkı kendisi gibi fazla sofistike bir kadını canlandırıyordu.

4-236.jpg

Cinayet Var:  “Dial M for Murder”da Alfred Hitchcock bütün hikâyeyi Grace Kelly etrafında ördü ve film bugün bile gerilim sinemasındaki o kendine özgü yerini koruyor.

5-159.jpg

Taşra Kızı: Grace Kelly daha önce birkaç kez benzeri roller için fazla elit, fazla kibar, hatta fazla eğitimli bulunsa da, George Seaton’ın çektiği filmde “The Country Girl” rolünü kaptı ve bu kompozisyonu ona kariyerinin tek Oscar ödülünü kazandırdı.

6-119.jpg

Yüksek Sosyete: Prenses unvanını aldıktan sonra Hitchcock’la birkaç kez yeniden çalışması gündeme gelse de Kelly’nin son filmi “High Society” olarak kaldı. Bu müzikal, inceden inceye yüksek sosyeteyle dalga geçse de onun kapılarını yıldızına sonuna kadar açtı.

“Yazın biyografi okunur” diyenlere öneriler...

Biyografi pek çok okurun -enteresandır özellikle de erkek okurların- en sevdiği türlerin başında geliyor. Yaz aylarında okurun yönü kum, deniz, plaj üçlüsünün etkisiyle hafif romanlara ve polisiyelere kaysa da “yazın biyografi okunur” diyenlerin sayısı da hiç az değil. İşte o okurlar için, son dönemlerde yayınlanan biyografi kitaplarından mini bir seçki. Her zevke, her ilgi alanına göre bir biyografi bulmak mümkün...

Malcolm X, Manning Marable, İthaki Yayınları 
Turgut Özal: Biyografi, Hikmet Özdemir, Doğan Kitap  
Nâzım Hikmet Destanı, Alper Özbek, Siyah Beyaz Yayınları
Arda Turan: Bayrampaşa’nın Dahisi, 
Juan E. Rodriguez Garrido, Altın Kitaplar Yayınevi. 
Paul Dirac, Graham Farmelo, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Nietzche: Özgürlüğü Yaratmak, Michel Onfray, Esen Kitap
Sabri Ülker’in Hayat Hikâyesi, Hulûsi Turgut, Doğan Kitap
Çankaya’nın Kalemşoru: Bilinmeyenlerle Falih Rıfkı Atay, İnkılap Kitabevi
Biz ki Bir Sahipsiz Hatırayız: Bir Turgut Uyar Portresi, Sıddık Akbayır, Bencekitap 
Yılmaz Güney: Bir Çirkin Kral, Turhan Feyizoğlu, Tekin Yayınları 
Beşiktaş’ın Dervişi Süleyman Seba, Rıdvan Akar, Chiviyazıları 
Sıfırdan Başlamak-Benim Hikâyem, Jimi Hendrix, Domingo Yayınları
Simone De Beauvoir: Yaşamı, Felsefesi, Eserleri, Gönül Bakay, Bahçeşehir Üniversitesi.