Montajcılıktan kurtulmalıyız

Türkiye'de tasarlanacak ilk MAN otobüsünü Ankara'da üretmeye hazırlanan MAN Türkiye'nin toplantısına katılan Ergün,"Artık kendi markalarımızı üretmeliyiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin otomotiv üretim ve montajı alanında son derece başarılı bir ülke olduğunu ancak artık montaj yapan bir ülke görünümünden çıkması ve kendi tasarımlarını, markalarını üretmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'de tasarlanacak ilk MAN otobüsünü Ankara'da üretmeye hazırlanan MAN Türkiye A.Ş'nin bu süreçte gerçekleştireceği yenileme ve modernizasyon yatırımlarının ilk adımı olan MAN Türkiye Boyahane/ Katoforez tesisinin temeli atıldı.

Bakan Ergün, MAN Türkiye A.Ş'de gerçekleştirilen temel atma töreninde yaptığı konuşmada, MAN yönetiminin 45 yıldır Türkiye'de üretim yapan bir firma olarak, ülkenin hangi aşamalardan geçtiğini, neleri geride bıraktığını ve neleri başardığını bildiğini ve artık burada bir yabancı yatırımcı gibi değil, yerli yatırımcı gibi bulunduklarını ifade etti.

Kendi markalarımızı üretmeliyiz

Bu yılın başında 2011-2014 dönemini kapsayan ve 72 eylemden oluşan sanayi strateji belgesini açıkladıklarını anımsatan Ergün, otomotiv strateji belgesini de son aşamaya getirdiklerini bildirdi.

Otomotiv sektörünün üretim, ihracat, katma değer, istihdam gibi alanlarda ülkenin lokomotif sektörlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Ergün, şöyle devam etti:

"Sektördeki uzun yıllara dayanan tecrübemiz, ülkemizi üretim ve montaj alanında son derece başarılı bir ülke haline getirmektedir. Türkiye'de üretilen otomobiller, sıfır hata ile üretiliyor ve henüz ülkemizde üretilip geri çağrılan bir otomobil söz konusu değildir. Ancak Türkiye'nin artık montaj yapan bir ülke görünümünden çıkması ve kendi tasarımlarını, markalarını üretmesi gerekiyor.

Uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz otomotiv strateji belgesini son aşamaya getirdik. 5 Ocakta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında son halini verdiğimiz belge, Yüksek Planlama Kurulu'nun onayından sonra yürürlüğe girecektir. Belgenin hayata geçmesiyle birlikte otomotiv sektörüne ve ülke ekonomisine olumlu katkı sağlayacak önemli eylemleri hayata geçirmeye başlayacağız."

Yerli kullanımını da teşvik ediyoruz

Ülkenin gelişmesi için her kesimin ülkenin geleceğine sahip çıkması gerektiğini de dile getiren Ergün, "Türkiye'de üretimi teşvik ettiğimiz kadar Türkiye'de üretilen ürünlerin satın alınmasını da sağlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Torba yasaya koydukları hükümlerle, kamu ihalelerinde yerli alımını destekleyecek yeni düzenlemeler getirdiklerini anlatan Bakan Ergün, özellikle kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin bu konuda topluma öncü olmaları gerektiğini söyledi.

15 milyon euroluk yatırım

MAN Türkiye A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Münir Yavuz da 10 bin metrekare alana kurulacak tesisin 15 milyon euroya mal olacağını bildirdi. Yavuz, Söz konusu yatırımın 2 yıl içinde istihdamın katlanarak büyümesinin alt yapısını da oluşturacağını dile getirdi.

Yavuz şöyle devam etti:"Tesis sadece MAN'a değil, diğer firmalara da hizmet verecek. Türk otomotiv sanayinin de olumlu destek ve yaklaşımlarıyla yüzde 65 olan yerlilik oranımızı yüzde 75'ler seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yatırım Türkiye'de ve dünyada pazar paylarımızda son yıllarda gerçekleştirdiğimiz yükselişin daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır" dedi.

25 milyon euroluk genel bir yenileme ve modernizasyon yatırımının ilk adımı olarak tesisi işaret eden Yavuz, hedeflerinin kendi otobüslerini burada tasarlamak ve Türkiye'de geliştirilen bu otobüsleri kendi fabrikalarında üretmek olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir