Morgedik Barajı su tutmaya başlayacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca Van'da yaptırılan Morgedik Barajı'nda hafta sonu düzenlenecek törenle su tutma çalışmaları başlatılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VAN - Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Van'da yaptırılan Morgedik Barajı'nın su tutmaya başlayacağı bildirildi. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hafta sonu düzenlenecek törenle su tutmaya başlayacak barajın Van'da sulama ve içme suyu ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edildiği belirtildi. 

Kentte 50 yıllık hayalin gerçekleştirildiği ifade edilen açıklamada, kil çekirdekli kaya dolgu tipinde yapılan ve 790 bin metreküp gövdeye sahip olan barajın, temelden 60 metre yüksekliğe sahip olduğu kaydedildi. 

Barajda 100 milyon metreküp suyun depolanacağı vurgulanan açıklamada, şöyle denildi: 

"Morgedik Barajı ile Van'ın 50 yıldır özlemle beklediği rüya gerçekleşecek. Baraj, şehrin sulamaya hizmet eden en büyük barajı olmakla beraber aynı zamanda Van'ın en yüksek ikinci barajı olma özelliğini de taşıyor. Damlama ve yağmurlama sisteminin kullanılacağı barajın sulama işi, proje safhasında olup en kısa zamanda tamamlanacak. Sulama projesinin tamamlanmasıyla yöre halkının yüzünü güldürecek olan barajın tarımsal sektöre de büyük katkısı olacak. 79 milyon liraya mal edilen ve su tutulmaya başlanacak olan Morgedik Barajı'nın tamamlanmasıyla Erciş ilçesine ait 187 bin 340 dekar zirai arazi, modern sulama sistemleriyle suya kavuşacak." 

Barajla Erciş ilçe merkezi, Çelebibağ ve civar yerleşim yerlerinin yıllık 18 milyon 920 bin metreküp içme suyu ihtiyacının karşılanacağı belirtilen açıklamada, "Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun cumartesi günü Van'a gerçekleştireceği program kapsamında su tutulacak Morgedik Barajı'ndan aynı zamanda yılda 11 milyon kilowatsaat hidroelektrik enerji üretilmesi hedefleniyor. Barajın bütün ünitelerinin tamamlanmasıyla yöre halkına yılda yaklaşık 60 milyon lira katkı sağlanacak" ifadeleri kullanıldı.