MPT-76 seri üretimi gündemde

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ile Kalekalıp tarafından geliştirilen 7.62 mm yeni nesil piyade tüfeği MPT-76’nın testlerinin başarılı gittiği ve seri üretim için gün sayıldığı belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, daha önce yapılan denemelerin ardından seri üretime hazır olduğu değerlendirilen MPT-76’nın mayısta birliklere gönderilen son partisi üzerindeki testlerin de başarılı gittiğini açıkladı. Son testlerin ardından tüfeğin seri üretimi için bu yıl içinde sipariş verilebileceği vurgulandı. MKEK’in, olası bir sipariş için, üretim hattındaki iyileştirmeleri ve yatırımları da tamamladığı belirtildi. MKEK daha önce 5.56 ve 7.62 mm çapında farklı tasarımlar ortaya koymuş ancak devam eden Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında son olarak 7.62 mm çapındaki tasarım kabul edilmişti. Çeşitli testlerin ardından süren geliştirmeler kapsamında, seri üretime hazır olarak tanımlanan son iyileştirilmiş 200 tüfeklik paket, 9 Mayıs’ta TSK’ya teslim edildi. Teslimat öncesi Savunma Sanayii İcra Kurulu tüfeğe proje adından ve tüfeğin mermi çapından esinlenerek MPT-76 (Modern Piyade Tüfeği Projesi) adını verdi. Proje duyurulduktan sonra, tüfekler kamuoyunda ‘Mehmetçik’ adıyla anılmıştı. 

MKEK’te üretilecek 

Fikri ve sınai her türlü hakkı SSM’ye ait tüfeğe ilişkin, uluslararası sertifikasyon ve patent hakları için de süreç başlatıldı. Daha önceki bazı tasarımlarda patent sorunu olduğuna yönelik tartışma yaşanmıştı. MPT-76’nın seri üretiminin MKEK’te yapılması bekleniyor. Tasarım çalışmalarının ardından, prototipler de bu kurumun hatlarında üretilmişti. Türkiye, MPT-76’nın bütün süreçleri tamamlanarak kabul edilmesi ve sipariş verilmesinin ardından, silah grubunda tamamen yerli alternatifl erini tamamlamış olacak. Tabancada Emniyet Genel Müdürlüğü ve TSK özel sektörden hazır alım yapmıştı. MPT-76 ile piyade tüfeğinde de yerli modele geçiş sağlanacak. MKEK daha önce de özel tasarım keskin nişancı tüfekleri ile zırh delici tüfekleri üreterek TSK'ya vermişti. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, piyade tüfeğinin tamamını yenilemesi halinde ihtiyaç miktarının stoklarla birlikte 700-800 bin adede çıkabileceği belirtiliyor. Ancak bu ölçüde bir siparişin beklenmiyor. TSK, model değişikliğine yönelik strateji çerçevesinde, daha sonra dondurduğu ilk faz siparişinde 110 bin adet piyade tüfeği ürettirmek istemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir