Muhalefet liderlerinden ilk açıklamalar

Dört eski bakanla ilgili Yüce Divan önergelerinin reddedilmesinin ardından Meclis'teki bulunan muhalefet partilerinin liderleri açıklamalarda bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski Bakanın Yüce Divan'a gönderilmeme kararına ilişkin, "AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter, bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da bunun ciddi bir yolsuzluk olayı olduğunu da açıkça gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, Meclis'ten ayrılırken, gazetecilerin oylamaların sonucuyla ilgili sorusu üzerine, bütün dünyanın bildiği bir yolsuzluk olayının Yüce Divan'a gönderilmediğini söyledi.

"Parlamentonun üzerinde ciddi bir gölge var. Biz bundan rahatsızlık duyuyoruz. Parlamento, bu şaibeyi ortadan kaldırabilirdi" ifadesini kullanan Kılıçdaroğlu, "Daha da önemlisi dört Bakanın Parlamento kürsüsüne çıkıp aklanmak için Yüce Divan talebinde bulunmaları gerekirdi. Bu da olmadı ama AKP'nin içinde 40'a yakın parlamenter, bizim duyduğumuz rahatsızlığı duyuyor. Bu da AKP içinde bu olayın bazı çevrelerin iddia ettiği gibi bir yolsuzluk olmadığının tam tersini, ciddi bir yolsuzluk olayı olduğunu da açıkça gösteriyor" dedi. 

Kılıçdaroğlu, bu oylamayla, Türkiye'nin dünyaya iyi bir mesaj vermediğini kaydetti.

Bahçeli: Hükümet 276'nın altına düştü

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'ten ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, dört eski Bakanla ilgili verilen karara ilişkin, "Hükümet güvenoyunu kaybetmiştir, 276'nın altına düşmüştür. Güvenoyunun üzerinde kalan sadece toplu konuttan sorumlu bakandır" dedi.

AK Parti'den üç Bakan ile ilgili oylamada 40 civarında fire olduğunun anımsatılması üzerine Bahçeli, "O AKP'nin sorunudur, bizim değil" karşılığını verdi.  

Demirtaş: Belli bir rahatsızlık var

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, TBMM Genel Kurulu'nda, dört eski Bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesi kararıyla ilgili, "AKP içerisinde belli bir rahatsızlık olduğu, AKP ağırlıklı komisyonun hazırladığı raporun AKP içinden de kabul görmediği anlaşılıyor" dedi.

Demirtaş, Meclis'ten ayrılırken, gazetecilerin, TBMM Genel Kurulu'nda Yüce Divan oylaması sonucuyla ilgili sorularını yanıtladı.

 "AKP içerisinde belli bir rahatsızlık olduğu, bu soruşturmanın sağlıklı yürütülmediği, AKP ağırlıklı komisyonun hazırladığı raporun AKP içinden de kabul görmediği anlaşılıyor" ifadesini kullanan Demirtaş, şunları kaydetti:

"Fakat bugün burada parlamento tarihi bir fırsatı kaçırdı. Eğer Yüce Divan yolu açılsaydı Türkiye'de bir yolsuzluk, rüşvet iddiası mevzusu sağlıklı bir rotaya oturacaktı, hukuki bir süreç başlamış olacaktı. Bunun önünü tıkadılar. Vebali AKP milletvekillerinin üzerinedir. Bu tartışma burada bitmez, öyle görünüyor ki daha sürecek ve kamu vicdanında da bu mevzu tatmin olmadığı müddetçe AKP'nin yakasına yapışmış bir leke olarak bu tartışma devam edecek.

Parlamento üzerine düşen rolü oynamadı. Çünkü halkın temsilcileri, milletin vekilleri burada. Millet sonuçta bu işin soruşturulmasını arzu ediyordu, temsilcileri de ona uygun davranmalıydı. Parlamento ile halk arasında uyumsuzluk çıktı. Türkiye, dünyaya, hükümetin parlamento üzerinde bir baskı oluşturduğu, sistemin demokratik işlemediği, yolsuzlukların üzerini örten bir görüntü çizmiştir."