Muhalefet mevsimlik işçiler için harekete geçti

CHP'li vekiller mevsimlik tarım işçilerinin sorunları içim Meclis Araştırması istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve 20 milletvekili, mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarıyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.  

TBMM Başkanlığı'na sunulan Araştırma Önergesi'nde, yatırım eksikliği başta olmak üzere birçok sebepten dolayı çalışma alanlarının ve istihdam olanaklarının sınırlı olması nedeniyle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayanların geçinme yöntemlerinin kısıtlı olduğu belirtilerek, işsizliğin büyük sorun olduğu bu bölgelerde, mevsimlik tarım işçiliğinin tek geçim kaynağı olduğu ifade edildi.  

Her yıl Nisan ve Mayıs aylarında başlayan yolculuklarla toprak hazırlama, çapalama, sulama, ilaçlama, hasat faaliyetleri için farklı illere göç eden mevsimlik tarım işçilerinin bir çok temel insan hakkından yararlanamadığı kaydedilerek, sosyal güvenlik kapsamına alınmaları mümkün olamayan işçilerin devlet tarafından görmezden gelindiği ileri sürüldü.  

Sayıları, resmi verilere göre 300 bin gösterilmesine rağmen bir milyona yaklaştığı tahmin edilen mevsimlik tarım işçiliği konusunun; meydana gelen trafik kazalarıyla medyada yer bulduğu ve ülke gündemine geldiğine işaret edilerek, ülkenin kanayan yaralarından biri olan mevsimlik tarım işçiliği konusunun devletin doğrudan müdahale etmesi ve yapısal çözümler getirmesi gereken bir alan olduğu vurgulandı.  

Önergede, "Anne, baba ve çocukların birlikte çalıştığı tarlalara yakın bölgelerde, sağlık, beslenme, barınma, eğitim imkanlarından yoksun şekilde yaşamak zorunda kalan mevsimlik tarım işçileri; her yıl çalışmaya gittikleri bölgede dışlama, aşağılama, şiddet pratiklerine ve nefret söylemlerine maruz kalmaktadır. Güvenlik tedbirlerinin alınmaması sebebiyle, her yıl yaşanan bu tip şiddet olaylarına rağmen devletin bu konuya karşı sessiz kalması ise kabul edilemez bir noktaya gelmiştir" görüşüne yer verildi. 

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının tespit edilmesi, gerekli yasal düzenlemelerin belirlenmesi, güvenlik konusunda gerekli idari tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurularak, konunun tüm boyutları ile araştırılması istendi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir