Müziğin birleştiriciliğine o kadar ihtiyacımız var ki...

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK kitap@dunya.com

Güzel şeylerden, iyi olanlardan söz etmeye çalışıyorum yıllardır bu köşede. İçimizdeki umut filizlerini kurutmamaya çalışıyorum. Amacım, sanat-kültür, edebiyat dünyasında yapılanları izlerken yıkıcı değil, yapıcı olmak; desteklemek... Neyse ki bu yönde haberler de eksik olmuyor gündemden. İşte bunlardan birisi Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası (TUGFO) ile ilgili olarak düştü e-postama. Bakın ne diyor haberde:

“Sabancı Vakfı’nın, kuruluşunun gerçekleşmesini sağladığı ve 7 yıldır ana destekçisi olduğu Şef Cem Mansur yönetimindeki TUGFO, Sabancı Üniversitesi’ndeki 18 günlük kamp döneminin ardından turnenin ilk durağı olan Macaristan’a doğru yola çıkıyor. Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı çatısı altında faaliyet gösteren orkestra, Macaristan’ın üç şehrinde sahneye çıkacak. 8 Ağustos’taki Budapeşte konserinin ardından 9 Ağustos’ta Eger kentinde 400 yıllık Osmanlı mirasında 'Osmanlı’nın İzi' temalı konser verecek olan orkestra, 10 Ağustos’ta da Pecs’te müzikseverleri büyülü bir yolculuğa çıkaracak.”

Harika değil mi? Gençler bugün Macaristan’da konserler verecekler. Kim bu gençler? Türkiye’deki tüm konservatuarlardan sınavla seçilen başarılı 100 müzisyen. Kamp döneminde birçok sosyal çalışma da yapmışlar. Orkestra ilk olarak Cerebral Palsy’li çocuklarla birlikte gerçekleştirdiği farkındalık çalışmasının ardından mini bir konser vermiş. Gençler, Serdar Toker ve Seyran Ataklı'nın Antik Öğretilerin Işığında Karmik Astroloji isimli söyleşisinde bir araya gelirken, Psikolog Hasan Arslan’ın Kahramanın Yolculuğu isimli söyleşisi ile psikolojik bir yaşam yolculuğuna çıkmışlar. “Çapa Sanat Tıbbı” etkinliği ise mesleki hastalıklarına çözüm aranan müzisyenlerle akademisyenleri buluşturmuş. Orkestra, ayrıca Sabancı Üniversitesi Yaz Okulu için de bir konser vermiş. Ve hazırlıklar bitince turne için yola çıkmışlar...

Orkestranın bu yılki teması “bayram ve panayır” olarak seçilmiş. Repertuarda Mussorgski’nin “Soroçinski Panayırı” prelüdü, Debussy’nin “İbéria” Stravinski’nin “Petruşka”, Bartok’un “Transilvanya Dansları” ve Dvorak’ın “Slav Dansları op. 46”dan seçmeleri yer alıyor. Orkestra, Berlin Young Euro Classic Festivali’nde, Berlin Senatosu’nun Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası için besteci ve piyanist Sinem Altan’dan sipariş ettiği  “Hafriyat” isimli eseri çalacakmış. TUGFO, Avrupa turnesine Macaristan’dan sonra Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Almanya’da devam edecekmiş. Türkiye Gençlik Filarmoni Orkestrası, yurtdışı turnelerinde konserlerini izlemeye gelenlerin ötesinde bir dinleyici kitlesine, önde gelen klasik müzik radyoları tarafından kaydedilip yayınlanan konserleri ile ulaşıyormuş. Geçtiğimiz senelerdeki turnelerde Bayerischer Rundfunk ve Deutsche Welle’de yayınlanan konserlerden sonra bu yıl Slovak Radyosu konser kaydını yayınlayacakmış.

Yurtdışı konserleri ve festivallerde, dünyaca ünlü solistlere eşlik eden, önemli orkestralara genç müzisyenler yetiştiren TUGFO, bu yıl Avrupa Ulusal Gençlik Orkestraları Federasyonu’na (EFNYO) tam üye olarak kabul edilmiş. Bu Cuma sabahına güzel bir haberi okuyarak başlayalım istedim. Müziğin uluslararası birleştirici diline o kadar ihtiyacımız var ki. Edebiyatı, sanatı, müziği severek yetişen insanların ülkelerine ve dünyaya yararlı şeyler üretecekleri tarih boyunca hep kanıtlandı. Dün böyleydi, bugün de yarın da öyle olacak. Sabancı Vakfı’na bu ve benzer destekleri için ne kadar teşekkür etsek az. Sosyal sorumluluk bilinciyle hareket eden diğer şirketler, vakıfların etkinliklerine de yine bu köşede daima yer vermeye çalışıyorum. Sosyal sorumluluk projelerinin sağladığı avantajları gören birçok kurum, kendi dernek ve vakıflarını kurdular. Sosyal sorumluluk projeleri üretmede ve uygulamada şu anda gelinen nokta, ülkemiz ve dünya geleceği için son derece umut vaat ediyor. TUGFO da bunun en güzel örneklerinden biri değil mi?

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar