Nar üretimindeki artış çiftçinin yüzünü güldürdü

Adıyaman'da son yıllarda tütüne alternatif ürün olarak yetiştirilen nar üretimindeki artış, çiftçinin yüzünü güldürüyor. İlde 11 çiftçiyle başlanan yetiştiricilik 67 üreticiyle devam ediyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADIYAMAN - Adıyaman Organik Nar Üreticileri Bölge Koordinatörü Osman Çetinkaya, yaptığı açıklamada, bölgede 2006'dan itibaren tütüne alternatif olarak nar üretimi yapılmaya başladığını söyledi. 

Nar yetiştiriciliğinin bölgede yaygınlaşmaya başladığını ancak geçmişinin çok eskiye dayandığını öne süren Çetinkaya, "Nemrut heykellerindeki kabartmalarda nar figürlerinin bulunması buranın nar bölgesi olduğunu kanıtlıyor. İlk etapta 11 çiftçiyle başlanan yetiştiricilik, şu anda 67 üreticiyle devam ediyor" dedi. 

İl genelinde yaklaşık 12 bin, Kahta ilçesinde ise 5 bin dönüm alanda nar yetiştiriciliği yapıldığını dile getiren Çetinkaya, bunun da il ekonomisine katkı sağladığını, hasat döneminde de 500 kişinin çalıştığını kaydetti. 

Üretim aşamasında gübre ve ilaç kullanılmadığını vurgulayan Çetinkaya, "Yılda yaklaşık 10 bin ton ürün hasat ediliyor. Üretimde yaşanan artış çiftçinin yüzünü güldürüyor. Ürünlerimiz en çok İzmir, Adana, Mersin ve Erzurum'a gönderiliyor. Yaklaşık 2 bin ton nar ekşisi de Amerika, Hollanda ve Almanya'ya ihraç ediliyor" diye konuştu. 

Tütün kotası nar üretimine yöneltti 

Kahta Ziraat Odası Başkanı Rüştü Turanlı da tütün üretimine kota konulmasının ardından sıkıntıya düşen çiftçinin, nar yetiştiriciliği sayesinde rahatlamaya başladığını söyledi. 

Narın artık bahçe kenarlarına dikilen ürün olmaktan çıkarak, çiftçilerin önemli geçim kaynağı arasında yer aldığını dile getiren Turanlı, özellikle bölgede yetiştirilen organik narın ilgi gördüğünü ifade etti. 

Üreticilerden Abidin Ağaoğlu ise organik nar yetiştirdiğini belirterek, bölgede büyük bir soğuk hava deposuna ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. 

Hasatta çalışan Figen Çelik de nar yetiştiriciliğinin artmasıyla iş olanaklarının arttığını ifade ederek, böylelikle başka illere çalışmaya gitmekten kurtulduklarını anlattı.