Narda rekolte düştü, fiyat arttı

Olumsuz hava şartları nedeniyle nardaki düşük rekolte, geçen yıla oranla fiyatların artmasına yol açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUĞLA - Hava koşullarının olumsuz geçmesiyle narda yaşanan düşük rekolte, fiyatlara yansıdı. 

Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ve bölgede kış şartlarından dolayı narda rekoltenin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30-35 düşük olduğunu söyledi. 

Rekoltenin düşük olmasının fiyatlara da yansıdığını dile getiren Çöllü, geçen sene narın kilogramının 20 ila 50 kuruş arasında satıldığını, bu yıl ise 50 kuruş ila 1 lira arasında alıcı bulduğunu kaydetti. 

Geçen yıl bölgede yaklaşık 40 bin ton nar hasat edildiğini, bu yıl ise rekoltenin 25 ila 30 bin ton arasında kalacağının tahmin edildiğini bildiren Çöllü, "Fiyatlar geçen yıla göre yüksek ama rekolte düşük olduğu için üreticinin eline geçen para geçen yıla göre aynı sayılır" dedi. 

Çöllü, bölgede üretilen birinci sınıf narın Rusya ve Almanya başta olmak üzere farklı ülkelere ihraç edildiğini ifade etti. 

İhraç haricindeki ve çatlayan narların da değerli olduğunu belirten Çöllü, "Çatlayan narlar da toplanarak meyve suyu fabrikalarında değerlendiriliyor. Yine ihraç edilmeyen nar, iç piyasada tüketiliyor" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir