Narenciye Festivali sonrası sektöre bakış…

Fahriye KUTLAY ŞENYURT
Fahriye KUTLAY ŞENYURT MERSİN'den fahriye.senyurt@dunya.com

 

Türkiye’de meyve ile süslenen ilk festival olan Uluslararası Mersin Narenciye Festivali 5. yılında da görkemli geçti.  Festival alanı süslemesinde 100 tonu aşkın narenciye  kullanıldı. 30’a yakın ülkeden 650 folklorcu yöresel danslarını sahneledi. Narenciye temalı defile yapıldı. Çeşitli  kuruluşlar narenciye temalı stant açtı. Okullarda narenciye ve suyu dağıtılarak çocuklarda narenciye sevgisi ve algısı oluşturuldu.  Gelenekselleşen festival kamuoyunun dikkatininarenciyeye çekerek amacına ulaşmış oldu.

Festival Türk narenciyesinin üretiminden, ihracatına kadar yaşadığı sorunları  gündeme taşıdı.Sektörün neden yeterince endüstriye dönüşmediği de tartışıldı. Ülkemizde üretilen narenciyenin yüzde 2-3’ü endüstriye ayrılıyor. Rakip ülkelerde ise bu oranın yüzde 30’lar seviyesinde. Ulusal Turunçgil Konseyi’nin yeni başlattığı Ar-Ge çalışmasıTürkiye’deki oranların rakip ülkeler seviyesine çıkması açısından  büyük önem taşıyor. 

Bölgemizde yetişen ürünler sanayiye uygun değil. Ar-Ge grubunun araştırmaları çok yeni olsa da 
kesinlikle narenciye endüstrisinin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bugüne kadar narenciye, ağırlıklı meyve olarak tüketiliyordu. Endüstri oluşursa meyvesuyu ve reçel yapımı, pasta sanayi ya da kozmetik sektöründe de kullanım alanları genişleyecek.

İhracat artışı için de klasik çeşitlerden vazgeçilip yeni çeşitlere yönelmeli. Erkenci ve geçici çeşitler geliştirilip narenciye sezonu 3-4 ay yerine 10 aya kadar uzatılmalı. Dünyanın talep ettiği meyve türlerinin yetiştirilmesi de ihracatı artırır. Dünya, kabuğu kolay soyulabilen mandalina türlerine yöneliyor. Bu anlamda yeni türler hızla teşvik edilmeli. Ulusal Turunçgil Konseyi bu alanda da çalışmalar sürdürüyor. Uzaydan algılama metoduyla narenciye bilgi sistemi oluşturulup narenciye envanteri oluşturulmaya çalışılıyor. 2015 'te tamamlanacak çalışma sonunda üretim planlamasına geçilecek.  

Türkiye’nin 2023’te 3,5 milyar dolarlık narenciye ihracatı hedefine ulaşması için 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi’nin 2020’de Mersin’de yapılacak olması büyük bir fırsat. Böyle bir organizasyon ilk kez ülkemizde yapılacak ve tüm dünyanın dikkati Türkiye ile Mersin’e çekilecek. Ülke,sektör  ve Mersin için büyük bir fırsat, sahiplenilmeli ve iyi değerlendirilmeli. 
 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
MTSO'da seçim heyecanı 06 Nisan 2018
Engelli dostu kent Mersin 01 Kasım 2017